ВМА отново е сред болниците с най-много призьори в кампанията на "24 часа", номинирани от благодарните пациенти. Над 40 специалисти влязоха тази година в лигата на лекарите, на които българите вярват, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Тази година във фокуса на инициативата бе новото поколение български лекарии. За първи път награди взеха 21 специализанти.

Снимка 426103

Източник: ВМА

Сред тях е и д-р Димитър Пенчев, който специализира "Хирургия" в Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА. Едва на 28 години, той вече има зад гърба си над 50 публикации у нас и в чужбина и повече от 30 участия в научни конференции, активно участва и в прилагането на уникални за България техники при лечението на тежки заболявания.

Как трябва да се промени системата на специализациите, за да не търсят младите и талантливи лекари по-бляскаво бъдеще в чужбина?

Това бе темата на дискусията, в която се включиха началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ръководителите на други болнични заведения, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, представители на съсловните организации, медици и пациенти.

Започвайки следването си, курсантите подписват 16-годишен договор. Първите 6 години - за обучение, останалите десет - за работа в редиците на Българската армията. Задължително условие е младите лекари да прекарат поне 2 години в поделение след завършването си. След това имат възможност за специализация във ВМА, както и осигурена работа в някоя от петте военни болници в - София, Варна, Пловдив, Плевен или Сливен.

В момента в програмата са 40 курсанти, като предстои и приемът на новия, трети випуск военни лекари.

Снимка 426104

Източник: ВМА

В ерата на иновативната медицина лекарите под пагон имат шанс и за допълнителни високоспециализирани обучения."Да, нашият случай е частен, но от концепцията ни могат да се извадят полезни за цялата система идеи. Влагаме доста пари в тези момчета и момичета и очакваме, разбира се, много от тях", заяви още началникът на ВМА.

Колко е важно да попаднеш на добри учители подчерта пък д-р Димитър Пенчев, приемайки наградата си. "Не е достатъчно само да си опитен, за да си ментор. Затова тези лекари трябва да бъдат допълнително стимулирани. За щастие, в нашата болница има много изявени специалисти, готови да ни учат", сподели младият хирург.