Световният ден на недоносените деца тази година ще бъде отбелязан с онлайн конференция "РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца", която ще се проведе в периода 16-20 ноември 2020 г..

Събитието е организирано от Фондация "Нашите недоносени деца". Именно по инициатива на фондацията, този ден се отбелязва първи път в България през 2012 г.

Целта е да се повиши информираността по този наболял проблем, да се насърчи изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и към семействата, които са загубили децата си поради преждевременно раждане.

Тазгодишната конференцията е разделена в пет тематични дни:

  • Проследяване на бременността и превенция на преждевременно раждане - 16 ноември 2020
  • Неонатологични грижи за преждевременно роденото бебе - 17 ноември 2020
  • Проследяване на недоносеното бебе и малкото дете - 18 ноември 2020
  • Кърмене, захранване и орална грижа - 19 ноември 2020
  • Ранно детско развитие - 20 ноември 2020

В тематичните панели ще вземат участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и др.

Участието в конференцията е безплатно след предварителна регистрация на следния линк: live.premature-bg.com/

На самият 17 ноември (Световен ден на недоносените деца) ще се проведе онлайн среща за обмяна на родителски опит под надслов "Бебето ми (б)е в неонатология, далеч от мен" с водещ - психотерапевтът Ния Коновска. За присъствие в събитието е необходима предварителна регистрация.

Всеки присъстващ и съпричастен към каузата на Фондация "Нашите недоносени деца" може да направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com, със SMS: DMS BEBE на номер 17 777.