Предложеният за заместник-директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Боян Доганов заявява, че не е обект на конфликт на интереси.

"Фактът, че нито съм назначен, нито г-жа Стоименова е уволнена, при това месец и половина след разговорите ни, ясно показват манипулативността на твърденията за натиск", коментира Доганов.

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Заплашил с уволнение директор на агенция към МЗ

В открито писмо до медиите Доганов разгласи, че срещу него са изговорени много измислици и лъжи. Той сподели, че разговори за неговото назначение като зам.-директор на ИАЛ са се провеждали през месец февруари тази година. Тогава министър Семерджиев, "базирайки се на моя опит и експертни познания, ми предложи да заема поста", поясни Доганов.

Той посочва още, че в разговорите с него основна тема е била усъвършенстването и развитието на областта на клиничните изпитвания, а именно да се осигури иновативно, съвременно и трудно достъпно лечение за пациентите със социални значими заболявания, да се създадат възможности за работа с такива медикаменти на лекарите в страната, както и да се очертае финансов ресурс с последващ благоприятен ефект върху обема на данъците.

Припомняме, днес излезе второ официално изявление на МЗ, което гласи, че ИАЛ не отговаря на законово определените й функции. В него Семерджиев констатира, че ИАЛ не само се управлява еднолично и незаконосъобразно. Агенцията била "функционално приватизирана" институция извън контрола на МЗ.

Уволнението не е заплаха, а правомощие, защитава се Семерджиев

Уволнението не е заплаха, а правомощие, защитава се Семерджиев

Стоименова била в няколко нарушения

В откритото писмо Доганов пояснява, че той е бил предупреден от здравния министър, че може да заеме длъжността зам.-директор на ИАЛ само ако няма конфликт на интереси по смисъла на законите в България.

Припомняме, че след проверка от страна на директора на ИАЛ Асенка Стоименова, тя констатирала, че Доганов е собственик на търговски дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и с неговото назначение на поста зам.-директор на ИАЛ възниквал конфликт на интереси

Доганов допълни, че за да избегне конфликт на интереси, той предварително е напуснал управлението на общо три търговски дружества, в които е участвал, като по закон подобни действия трябва да се предприемат и в срок до един месец след назначаването на съответната длъжност. "Министър Семерджиев настояваше обстоятелствата да бъдат отстранени превантивно", допълни Доганов.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Призовката му е връчена ден след информация за съвместни проверки за лекарствата

В заключение Доганов обобщи, че всички предприети от него действия са законосъобразни - "... предприел съм всички изискуеми и неизискуеми предварителни мерки за отстраняване на обстоятелства водещи до конфликт на интереси. Оставам с впечатлението, че по-скоро това е довело до създаване на тежък дискомфорт за определени други интереси".