В изявление на Министерството на здравеопазването (МЗ) министър Илко Семерджиев каза, че Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) не само се управлява еднолично и незаконосъобразно. Агенцията е "функционално приватизирана" институция извън контрола на МЗ.

Това е второто изявление на МЗ по въпроса с ИАЛ от вчера насам. В него министър Семерджиев ясно заявява готовността си да се бори в съда и да защитава позицията на Министерство на здравеопазването. "Готов съм... да представя факти и доказателства, които ще разтърсят не само българското общество", обяви Семерджиев. "Бръкнах в гнездото на осите и реакцията не закъсня", добави той.

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Заплашил с уволнение директор на агенция към МЗ

Припомняме, че вчера излезе официално изявление на МЗ, отчитащо нередностите в Изпълнителната агенция за лекарствата. В защита на здравния министър, в изявлението беше обяснено, че директорът на ИАЛ Асена Стоименова не изпълнява длъжностните си задължения - след като е отстранила зам.-директорът на агенцията, тя не е назначила нов такъв, следователно Стоименова е управлявала еднолично. Зам.-директор не бил назначаван от три години, което прави атакуеми всички административни актове, издадени в този период.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Призовката му е връчена ден след информация за съвместни проверки за лекарствата

Според анализа на МЗ ИАЛ не отговаря на законово определените й функции. Агенцията е определена в закона като "орган за надзор върху качеството, ефективността и безопасността на лекарствата". Поради промените в законодателството в областта на лекарствата през годините, ИАЛ в много малка степен изпълнява тези функции.

Според изявлението на МЗ, към момента ИАЛ изпълнява функции по издаване на разрешения, регистрация и контрол, които до голяма степен отговорят на функциите и предназначението на държавна комисия. На практика ИАЛ има статут на изпълнителна агенция, а по същество изпълнява функции, които се осъществяват от държавна комисия.

Изявлението продължава с това, че правомощията на една държавна комисия налагат необходимостта решенията да се вземат не еднолично, а колективно - от председателя и членовете на комисията, следователно взимането на решения да става след обсъждане, при спазването на определени изисквания за кворум и мнозинство. Само по този начин може да се гарантира, че взетите решения са балансирани. Така се предотвратява злоупотребата с власт и корупция при упражняване на контролни, разрешителни или регистрационни правомощия.

"Ябълката на раздора" между ИАЛ и Семерджиев отрича за конфликт на интереси

"Ябълката на раздора" между ИАЛ и Семерджиев отрича за конфликт на интереси

Няма конфликт на интереси с моето назначение, настоя Доганов

Ситуацията в ИАЛ обаче показва, че е налична свръхконцентрация на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник. Налице са белези не само на еднолично и незаконосъобразно управление, но също и на отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването.

Според Семерджиев е очевидно, че точно това е причината директорът Стоименова да търси "спасение" от работодателя си чрез докладване в прокуратурата.

"Подобен вид "функционална приватизация" на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност", докладва МЗ.

Анализа заключва, че точно това е една от причините за силната структурна деформация в здравния бюджет на България.