Хората в Хасково да спрат да пият замърсената с уран вода. Този съвет към хасковлии даде токсикологът проф. Никола Александров пред Нова телевизия.

В момента тяхното здраве не е застрашено, но ако продължат да пият вода с уран, може да получат увреждания. Добре е да се консумират повече ябълки, защото те имат детоксикиращ ефект, каза проф. Александров.

Проверяват питейната вода в цялата страна

Проверяват питейната вода в цялата страна

Върховна административна прокуратура е разпоредила на Главния държавен здравен инспектор

"Ураниевите съединения се натрупват в човешкия организъм и има годишна доза, която човек може да поеме. Ако те са в рамките на нормалните количества, няма да се отразят на здравето. Ние непрекъснато поемаме уран и други тежки метали, но има допустими граници за това".

Водата в Хасково продължава да е опасна за пиене и готвене

Водата в Хасково продължава да е опасна за пиене и готвене

Според междуведомствената група на МЗ, МОСВ и МРРБ с водата може да хигиенизираме

Конкретно уранът уврежда всички клетки в човешкия организъм. Натрупва се в бъбреците и пикочния мехур. "Можем да го поемем по два начина - чрез водата и храната, която консумираме, както и ако се вдишва", поясни токсикологът.

В малки количества дори уранът има стимулиращ ефект върху човешкия организъм, уточни той.

"Обикновено отравяния с уранови съединения се получават там, където е имало уранови находища и уранови рудници. България е сравнително богата на уранови съединения", обясни проф. Никола Александров.

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Искат наказание за скрилите информацията за радиоактивността

Припомняме, преди седмици стана ясно, че част от водата в Хасково е замърсена с уран. Подобни вредни вещества бяха открити и в други градове. От Върховната административна прокуратура се