На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

Онкоболните у нас са почти 300 000 души, а само новодиагностицираните са над 30 000. Това сочат данни на Националния център за обществено здраве и анализи за 2017 година.

Само през 2018 година със 7% са се увеличили болните, които са получили лечение в най-голямата онкологична болница у нас. 14 211 е общият брой на пациентите за 2018 година. Най-много пациенти отчита отделението по химиотерапия - над 5000. През февруари в болницата се очаква завишен брой пациенти.

Израелски учени твърдят, че до една година ще лекуват рак

Израелски учени твърдят, че до една година ще лекуват рак

Ние вярваме, че ще предложим до една година завършена терапия

Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак сред жените и вторият по честота рак изобщо. Сред често разпространените видове рак са и този на женските полови органи, дебелото черво, простата и белия дроб. Ранната диагностика е изключително важна за увеличаване на шансовете за лечението на коварното заболяване.

Скрининговите програми за ранна диагностика се оказват важно средство в битката срещу рака. Първото скринингово изследване, което Столична община финансира от 2015 година насам, е на млечната жлеза. Програмата се осъществява в партньорство с няколко държавни и общински болници. У нас обаче липсва Национална скринингова програма за ранна диагностика на рак.

В световен мащаб се разработват все по-нови и по-качествени методи за диагностика и лечение на ракови заболявания. Именно те позволяват ефективната борба със смъртоносната болест и подпомагат медицинските специалисти.

Не всяка болница в страната обаче разполага с модерна апаратура, а съществуват и методи, които все още не се прилагат в медицинската практика.

През 2015 година стартира проектът MaXIMA, чиято основна му цел е да подпомогне развитието на научната дейност за подобряване на технологиите за ранно диагностициране на туморните образувания в млечната жлеза.

Традиционният начин за откриване на тумора е двуизмерна мамография - с две изображения на гърдата. Жлезистата тъкан и туморната тъкан поглъщат сходно рентгеновите лъчи и става трудно за диагностициране, ако има рак на гърдата при двуизмерната мамография.

При такъв тип мамография някои тумори не се виждат. Това налага развитието на новата техника - фазово-контрастна мамография. С този тип мамография може да се класифицира всяка една тъкан, което улеснява ранното диагностициране на ракови образувания.

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

Български учени в проект за ранна диагностика на рак на гърдата

През 2015 г. са отчетени 1300 смъртни случая и около 4000 новодиагностицирани

В рамките на проекта бяха създадени т. нар. антропоморфни фантоми. Това са модели, които приличат на женската гърда и са със същите анатомични особености, позволяват неограничен брой тестове и могат да се правят необходимите оптимизации. "Може би ще излезем от научните лаборатории и тази нова техника за сканиране на гърдата ще има клинично приложение", се надява доц. д-р инж. Кристина Близнакова.

По повод Световния ден за борбата с рака в България предстои да бъде представена апаратура, която помага на пациентите да запазят косата си при лечение с химиотерапия.

Технологията Paxman, наречена на името на своя създател, се базира на охлаждане на скалпа и се прилага от години по света. Досега с нея са лекувани повече от 100 000 пациенти в 35 държави. Успешни манипулации с технологията у нас са извършени на едва 7 жени.

МС дава 1,3 млн. лв. за иновативна програма срещу рака

МС дава 1,3 млн. лв. за иновативна програма срещу рака

Целта е разработване на нови продукти за персонализирана медицина

От края на 2017 г. в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна работи единственият в страната диагностичен апарат за изследване за рак на гърдата сономамотомограф. Тази система е изключително подходяща за ранно откриване на рак на млечната жлеза, тъй като сканирането е автоматично и обхваща както гърдата, така и околните тъкани.

Важно предимство на системата е отсъствието на йонизираща радиация. Това прави метода напълно безвреден и по тази причини се препоръчва за диагностика, особено при жени в репродуктивна възраст.

В столичната болница "Майчин дом" от 2018 година функционира нова апаратура за диагностика, чрез която може да бъдат установени ракови образувания с размер 2-3 мм. Технологията е контактна термография, а апаратът работи с течни кристали. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения резултатът се коментира от двама лекари.

Карциномът на млечната жлеза започва без болка. Лекарите обаче подчертават, че диагностицирано навреме заболяването е лечимо.

Ракът на белия дроб е сред най-честите причини за смърт от рак и в света, като изпреварва по честота колоректалния и простатния карцином.

От октомври миналата година Отделението по бронхология на Военно-медицинска академия в София разполага с модерен апарат за ранно диагностициране на рак на белия дроб, като биопсията от криоапарата позволява имунохистологично изследване. По този начин наличието на карцином се открива по-лесно.

Ракът ще убие близо 10 млн. души през 2018 г. въпреки по-добрата превенция

Ракът ще убие близо 10 млн. души през 2018 г. въпреки по-добрата превенция

18,1 милиона нови случая на злокачествени заболявания се прогнозират в света през 2018 г.