От днес отново ще ваксинираме по 15 000-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани. Намеренията са на премиера Бойко Борисов, който и на днешното правителствено заседание констатира, че пандемията е в цялата си сила в Европа и света. По-късно през деня стана ясно, че ваксинацията започва не от днес, а от утре и ще се прави само с "Астра Зенека".

Борисов е притеснен, че от новите варианти на коронавируса се заразяват много по-бързо и повече по-млади хора. Допълнителните мерки, които областните щабове ще приложат локално в червените зони на страната с висока заболеваемост от COVID-19, ще доведат до нормализиране на ситуацията, убеден е Борисов, който отново се похвали с либералните марки в България, каквито няма никъде по света.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

"Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот - нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи от хора", смята Борисов.

Кабинетът отпусна 7 милиона лева за осигуряването на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19. Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да създаде такава организация, че да не остане нито една болница или поликлиника без необходимите предпазни средства. С отпуснатите днес средства от Министерския съвет се гарантира осигуряването им в достатъчни количества.

"Нека продължим да пазим своето здраве и здравето на другите, така ще се справим с пандемията", призова премиерът Борисов.

3502 нови случая на коронавирус, 138 жертви, над 6000 са в болница

3502 нови случая на коронавирус, 138 жертви, над 6000 са в болница

Поставени са 8019 дози ваксина...

На днешното правителствено заседание бе одобрено и изменение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020 (ОПРР) с цел осигуряване на допълнителен ресурс за укрепване на капацитета на здравната система в България за справяне с последиците от кризата, възникнала в резултат на пандемията COVID-19, както и за реакция при бъдещи кризисни ситуации.

Финансирането се предоставя по линия на инструмента REACT-EU, чрез който се осигуряват допълнителни средства по структурните фондове за периода 2020 - 2022 г.

Със средствата ще бъдат обособени изолирани структури и ще бъде доставено необходимото медицинско оборудване за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 за 105 болници, включително апарати за подобряване на дишането, монитори за жизнени показатели, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и др. Предвижда се доставка на тестове и консумативи, необходими за тестване на дарената кръв в центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19, както и разширяване на производството на кръвна плазма в два трансфузионни центъра.

Ще се финансират и мерки за електронно здравеопазване и телемедицина, включително осигуряване на устройства за електронен обмен на медицински документи, оборудване за общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти за дистанционно наблюдение на пациентите в райони с неблагоприятни условия, оборудване за пациентите за дистанционно наблюдение, внедряване на системи за архив и пренос на образни изследвания и подпомагане на аптеките за успешно внедряване на електронни рецепти.

Предвиденият ресурс е в размер на 129,3 млн. лв., а бенефициент на подкрепата ще бъде Министерството на здравеопазването, включително в партньорство с общини или общински лечебни заведения.

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

"COVID не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване"