Служебният здравен министър д-р Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Тема на дискусията бе енергийният прах. Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, този тип продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. От ведомството допълват, че системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Министерството на здравеопазването сезира КЗП с препоръка за забрана на продажбата на енергиен прах. Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова издаде заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на енергийните прахчета "Wildkraut Energy Sniff" и "Sniff Bull Energy Dust". Вносът и разпространението на продуктите също се забранява.

Филипова посочи, че приоритет на КЗП е недопускането на пазара на продукти, които застрашават здравето и живота на потребителите. Тя призова всички потребители, закупили тези продукти, да преустановят незабавно тяхната употреба.

Галя Кондева представи предприетите мерки и на брифинг днес в Министерския съвет.

Припомняме, че ВМРО подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата Диона, заради клип в който тя рекламира енергиен прах, внушавайки употреба на наркотици. Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), стартираха съвместна работа за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.

МЗ разпореди проверка на търговските обекти, предлагащи т.нар. енергиен сниф. Прокуратурата също подхвана казуса с енергийните прахчета.

Засякоха енергиен прах в магазини в 9 области в страната

Засякоха енергиен прах в магазини в 9 области в страната

"Енергиен сниф" е открит в 3 от 8 проверени обекта в София