Проверени са 8 търговски обекта в София, в които се предполага, че се разпространяват продукти с популярното наименование "енергиен сниф", съобщи Нова телевизия.

Проверките за продажба на енергийния прах се провеждат от Столичната регионалназдравна инспекция (СРЗИ), съвместно със СДВР и Комисията за защита на потребителите.

В 3 от проверените обекти е установено наличието на енергийни прахчета. Съставени са 3 акта. Издадени са 3 предписания за спиране от продажба и на място са спрени от продажба 22 опаковки "енергиен сниф".

От здравното министерство информират, че в страната вече са проверени общо над 150 обекта. Енергиен прах е засечен е в обекти в 9 от области: София, Бургас, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Хасково и Сливен. В магазините са били налични между 2 и 10 броя опаковки. Продуктите са етикетирани на български език, с обявена продажна цена, партиден номер и срок на годност.

Издадени са предписания са временно сприране на продажбата на 106 опаковки. Те са под възбрана до решение за това дали е безопасна тяхната употреба.

Припомняме, че ВМРО подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата Диона, защото в рекламния клип тя внушава употреба на наркотични вещества. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от изпълнителката. Здравният министър Галя Кондева разпореди съвместни проверки на РЗИ и КЗП в страната, а прокуратурата възожи проверка по случая и на полицията.

И прокуратурата подхвана казуса с енергийните прахчета

И прокуратурата подхвана казуса с енергийните прахчета

Държавното обвинение възложил проверка по случая на Националната полиция.