Д-р Юлиян Стамов не иска линейка, защото е в тежко състояние и защото иска хоспитализация, а за да му помогне да стигне до лечебното заведение, в което просто да му направят снимка на белия дроб. Това заяви пред bTV Катя Сунгарска - говорител на ЦСМП - София, по повод починалия спешен медик заради заразяване с коронавирус.

Думите й са по повод твърдения на близък приятел на починалия медик, че му е била отказана линейка, както и твърдения, че екипът е обслужил адрес, без да е оборудван със защитно облекло.

"Всеки ден се изнася информация колко са заразени и починали. В момента, в който се зарази или почине лекар, се почват спекулациите. Не мога да разбера защо на лекарите не е разрешено да се заразяват, боледуват или да умират. Лекарите са хора", коментира Сунгарска.

Тя увери, че когато състоянието на д-р Стамов се е влошило след няколко дни, на 27 юни след назначено лечение с антибиотици, той позвънил за линейка с желание да бъде хоспитализиран, и веднага бил изпратен екип. Медикът бил приет в болница в средно тежко, но не животозастрашаващо състояние по думи на Сунгарска.

Катя Сунгарска против "гнусните новини" за лекари, починали от COVID-19

Катя Сунгарска против "гнусните новини" за лекари, починали от COVID-19

Средно в летния сезон линейките на Спешна помощ са между 13 и 18, а минимумът 80 екипа

Относно екипировката тя подчерта, че оборудване има, като на всеки спешен медик са зачислени по 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант.

По нейни данни за 12-часова смяна се извършват около 250-300 адреса дневно, а линейка, която е била на адрес с пациент с коронавирус или съмнение за такъв, задължително се дезинфекцира, което отнема около час.

Пациентът, при който е бил екипът на 18 юни, е подал информация, че е с кардиологичен проблем, а температурата му е била 37 градуса, което по думи на Сунгарска е гранична температура.

Всички екипи на Спешна помощ ходят на такива адреси, които не са свързани с коронавирус, подчерта тя.

Сунгарска обясни, че 55-годишият пациент е починалвъв ВМА, а веднага щом се разбира, че е бил заразен с коронавирус, са уведомени, за да се направят тестове и на екипа. Тя увери, че реакцията им е била светкавична.

Сунгарска посочи, че от реанимационния екип единствено д-р Стамов се е оказал с положителен тест за COVID-19, така че нямало как да се каже откъде се е заразил.

Всеки от нас е потенциална жертва на този вирус, заяви тя.

Спешен медик от София почина от COVID-19

Спешен медик от София почина от COVID-19

Заразил се е при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент