Здравната комисия в парламента извика министъра на здравеопазването Христо Хинков. Днес той трябвало да се яви в подкомисията за недостига на лекарства, но като разбрал, че темата ще е "Пирогов", отменил участието си. Това обяви в началото на заседанието на ресорната комисия нейният председател Костадин Ангелов. Официално комисията с участието на министър Хинков бе отменена. 

Здравната комисия изслуша и уволнения шеф на "Пирогов" Валентин Димитров. След като стана ясно, че министър Хинков пътува към Народното събрание, заседанието продължи.

Христо Хинков няма да подава оставка

Христо Хинков няма да подава оставка

И не прави циркове, а си върши работата, дори да създадава проблеми от политическо естество

Д-р Валентин Димитров обясни пред депутатите, че е получил одитния доклад от комисията по здравеопазване. Според него е трябвало здравният министър да го обсъди с него, а и вътрешният одит на МЗ да го коментира.

Цифрите в одитния доклад сами по себе си са верни, стана ясно от коментара му. На брифинга си сутринта Валентин Димитров твърдеше за инсинуации на база одитния доклад. И сега обаче той обясни, че дружеството не е на загуба: Болница "Пирогов" не е пари. Зад болница "Пирогов" стоят пациенти, подчерта Димитров.

Той обясни и колко здравно неосигурени пациенти са преминали през лечебното заведение. 415 хиляди струват на болницата тримата пациенти от Нагорни Карабах. Най-големите загуби обаче са от лечение на деца.

Аз мога да си подам оставката, подчерта доктор Димитров, но не иска скандали на гърба на лечебното заведение. Налагало му се тези дни да се обажда на родителите си, за да им обяснява, че не е крадец, оплака се шефът на "Пирогов".

Здравният министър Христо Хинков на свой ред също взе думата. Одитният доклад съдържал данни не само за финансовото състояние на Пирогов. В него има информация и за проблеми с личното управление и неспазването на закона за обществените поръчки. Става въпрос за нарушение на закона за обществените поръчки, по думите на здравния министър.

Фирма за кетъринг подала сигнал. Преминавало се е към процедури по пряко договаряне. Докладът е даден на ДАНС, АДФИ, Сметна палата и на прокуратурата. На тези проверки Христо Хинков разчита, че ще дадат все пак отговор кой е прав и кой крив.

Костадин Ангелов отрече да е "консултирал" отстраняването на шефа на "Пирогов"

Костадин Ангелов отрече да е "консултирал" отстраняването на шефа на "Пирогов"

Това твърдеше здравният министър Христо Хинков

В Пирогов не се прави политическа пропаганда, увери Валентин Димитров. По думите му е вземал решение на основа на икономическата логика, за да се защити финансовия интерес на болницата. Шефът на Пирогов попита и защо Народното събрание се превръща в цирк. Иначе знаел истинската причина за уволнението му, след което каза се, че бил притискан да плати 700 000 лева за поръчка за ремонт на една от клиниките. Също така Валентин Димитров обяви, че началникът на кабинета на МЗ е разследван, както и директор на дирекция.

Това нажежи обстановката в комисията, но председателят на комисията Костадин Ангелов охлади страстите.

Той предложи комисията да препоръча на Хинков да отмени решението си за отстраняване на директора на "Пирогов" до произнасяне на компетентните органи, а комисията прие предложението му.

Според Костадин Ангелов от коментара му министърът не познава Закона за обществените поръчки.

Менискус се къса, когато човек спре да се движи, когато коленичи или си усуква краката. Така той метафорично коментира твърдението от страна на представител на ПП/ДБ, че иска да става министър на здравеопазването.

Пироговците искат да бъдат информирани при смени на директорите

Пироговците искат да бъдат информирани при смени на директорите

От болницата канят на среща здравния министър Христо Хинков

Директорът на ИАМН Иванка Динева посочи, че 62 проверки са извършени на Пирогов при управлението на Димитров. В 52 не са установени административни нарушения, в 10 са констатирани, но се отнасят за предходното управление на болницата. Болницата е определена за стратегически обект с решение на МС, припомни тя.

И докато тя говореше в комисията дойдоха депутати от ГЕРБ и ДСБ.