Ние не въвеждаме и не правим локдаун, а всички заедно можем да го направим - това е логиката на мерките. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Той посочи, че ако всеки един човек не носи гражданското самосъзнание в себе си и не направи забележка когато маската не се носи правилно, няма да постигнем успех.

Според него сега се наблюдава лека тенденция от ефект от по-строгите мерки, но все още било рано да се каже. Ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, властите имат визия кои да бъдат първите неща, които да се отворят, като например детските градини и ясли.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

Ако мерките дадат резултат, ще бъдат отворени детските градини и ясли, увери още веднъж здравният министър. При ледените пързалки важи правилото за дистанция.

Проф. Ангелов с недобро чувство забелязва какво се случва с мерките и как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър за събирането на хора по различни поводи. За него е важно да се спазва рамката.

Ако някои се опитва да надскочи заповедта, може да се намерят всякакви вратички. Ако хората се събрат, ще измислят много по-добре нещата, отколкото 15-20 експерти. Много е трудно да осъществим контрол навсякъде да се проверява как и къде нещата да се случват правилно, призна проф. Ангелов.

Той призова медиите да изпращат сигнали там, където не се спазват мерките.

Спад от 35% на заболеваемостта от COVID -19 след 3 седмици oчаква Кунчев

Спад от 35% на заболеваемостта от COVID -19 след 3 седмици oчаква Кунчев

По думите му след 21-и декември мерките ще се разхлабват постепенно