Още на 10 февруари тази година Министерството на здравеопазването е подало справка към всички заинтересовани институции за лицата с изтекло експертно решение преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания. Това уточнява заместник-министърът на здравеопазването д-р Динко Странски по повод препоръките на омбудсмана.

Той подчертава, че ведомството е направил всичко, което зависи от него.

Странски посочва, че гражданите не трябва да предприемат нищо допълнително, тъй като всичко се предоставя на институциите по електронен път. Отбелязва се, че при необходимост от преосвидетелстване трябва да се подаде заявление за преосвидетелстване по обичайния ред поне три месеца преди изтичане срока на експертното решение.

Омбудсманът сигнализира за забавени пенсии на хора с увреждания

Омбудсманът сигнализира за забавени пенсии на хора с увреждания

Заради хаос след законовите промени по отношение на медицинската експертиза

Зам.-министърът поясни, че в МЗ не е постъпил нито един сигнал от институция или от граждани, че системата, осигуряваща електронна свързаност между институциите, не работи и подчерта, че при сигнал министерството е готово да провери казуса веднага и да реагира своевременно.

Хората с увреждания, които са подали заявления-декларация за преосвидетелстване и чийто срок на експертните решения преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания (29 януари т.г.) не трябва да предприемат никакви действия пред Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Националната агенция за приходите и Регионалната здравна инспекция, подчерта Странски и допълни, че единствено тяхно задължение, за да не губят правата си, е да подават заявления-декларации за преосвидетелстване поне три месеца преди изтичане срока на съответното експертно решение, съгласно закона.

Информацията се предоставя служебно от системата на медицинската експертиза до всички заинтересовани страни и общините по настоящ адрес на лицата.

Пенсиите за инвалидност ще се изплатят до средата на март

Пенсиите за инвалидност ще се изплатят до средата на март

МЗ е подало информация за лицата с увреждания, но с изтекъл срок на експертно решение, към НОИ