Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на защитата на правата на пациентите. Това заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него в следващите два месеца могат да се направят няколко спешни мерки, които са в правомощията на служебния министър. На първо място това е все още неовладяната и в някои случаи изоставаща в България като мерки пандемия, обясни д-р Хасърджиев.

По негови думи става въпрос за проблема с реда на поставяне на ваксините срещу COVID-19. Той изрази недоумение защо в момента препаратите не се използват рационално на фона на малкото количество. Освен това медикът бе категоричен, че те не достигат до най-застрашените - хронично болните пациенти и възрастните хора.

„Зелените коридори“ за ваксинация продължават, има достатъчно количества

„Зелените коридори“ за ваксинация продължават, има достатъчно количества

От началото на месец май до сега около 125 000 души са имунизирани

Според д-р Хасърджиев темповете на ваксинационния обхват у нас са много бавни.

Той поясни, че въпреки че "зелените коридори" са добра идея, те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, тези от малките населени места. Медикът подчерта, че няма система за домашни посещения и при рисковите групи.

Хасърджиев заяви, че не знае дали трябва да се удължава извънредната обстановка, но настоя да се преосмислят мерките, защото коронавирусът не си е тръгнал.

Според него Националният оперативен щаб е бил създаден на ръба на закона. Той допуска, че е много вероятно да се сформира Консултативен съвет, който и сега имаме по Плана за действие на България в пандемични ситуации.

Проф. Габровски: Около 1000 души на ден се ваксинират

Проф. Габровски: Около 1000 души на ден се ваксинират

РНК ваксините са доста по-предпочитани