Трудно е да кажем, че сме се справили напълно с епидемията. Това заяви председателят на комисията по здравеопазване в разпуснатото вече 45-то Народно събрание пулмологът Александър Симидчиев. В стдуиото на БНТ той обясни, че тенденциите в момента са към затихване, но трябва да се следи броят на заразените на дневна база, за да се види колко интензивно гори този пожар. Все още има достатъчно много случаи на дневна база, за да бъдем спокойни, посочи Симидчиев.

Всички ние сме на предела на силите си, особено сред медицинското съсловие, което работи повече от година много интензивно и затворено. За да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим по-стратегически и дългосрочно, за да не се допусне нарастване на случаите отново, настоя Симидчиев.

Над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус у нас

Над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус у нас

657 новозаразени и 3530 оздравели за последното денонощие

По думите му в България само по време на втория или третия пик се е получил анализът за смъртността. Занапред как ще се справим, зависи от скоростта на ваксинираните, защото това, което може да ликвидира пандемията, са ваксините, изтъкна пулмологът. Официално преболедувалите инфекцията у нас са над 460 000 души.

Той посочи, че вирусът се опитва да заиграва с нашата имунна система и след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет. Нещата изобщо не са прости, а трябва в рамките на новата реалност да възстановим икономиката и туризма, смята Симидчиев.

Тодор Кантарджиев: В края на третата COVID-19 вълна сме

Тодор Кантарджиев: В края на третата COVID-19 вълна сме

С РНК ваксини се изгражда по-бързо имунитетът, "Спутник V" я няма по политически причини

Симидчиев настоя да гледаме другите държави какво правят и да ги следваме. За това дали е възможно ново затваряне и затягане на мерките - всичко зависи от това какво ще направи вирусът, уточни той.

Според него в служебния кабинет влиза здравен министър, който ще отмени част от популистките решения. Симидчиев се надявай Стойчо Кацаров да не се поддава на популизъм и политически решения, а да се обърне към академичната общност. При нас особеностите са свързани с малко по-ниска дисциплина и неспазване на мерките.

Той настоя, че е нужно в следващия парламент депутатите да свикнат да си говорят помежду си, докато 45-то Народно събрание спряло една политическа хегемония. Парламентът трябва да направи "максимума от възможност, а не максимума от невъзможност". Лечението е говорене, по-малко обещания и да започнем оттам, където е безспорният консенсус, подчерта Александър Симидчиев.

"Парламентът е политически орган, където трябва да има и политическо говорене, но когато става въпрос за COVID-19, политиците трябва да замълчат", каза още Симидчиев. Той е сигурен, че ако отново стане депутат, каквото е и желанието му, ще се справи по-добре.

Симидчиев се надява на професионалната работа на служебното правителство, за да продължи успокояването на пандемичната обстановка.