От германския автопроизводител „Фолксваген" обявиха, че 11 млн. автомобила по целия свят са замесени в скандала, който избухна заради открития от американските власти софтуер в коли на компанията, предназначен да прикрива по време на тестове от страна на регулаторите истинското количество на изхвърляните в атмосферата отработени газове.

"Фолксваген" са заделили 6,5 млрд. евро за покриване на разходите по скандала.

Шефът на "Фолксваген" за САЩ, Михаел Хорн, призна, че са „сгафили тотално" с използването на софтуера.

Акциите на „Фолксваген" се сринаха с близо 20% във вторник на борсата във Франкфурт, след като в понеделник акциите се обезцениха с 19 пункта.

Миналия петък Американската агенция за опазване на околната среда обяви, че дизеловите модели на "Фолксваген" отделят много по-голямо количество газове, отколкото тестовете са показвали и че софтуер в колите би могъл да заблуди регулаторите.

Фолксваген" не толерира каквито и да е нарушения на законите", обявиха от компанията в последното си изявление.

Бизнес редакторът на БиБиСи съобщава, че високопоставени правителствени източници са заявили пред него, че транспортното министерство на Великобритания ще призове Европейската комисия да бъде „проактивна" в разследването на скандала с "Фолксваген".

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова за „пълна прозрачност" от страна на "Фолксваген" в разясняването на случая.

„Транспортния министър (на Германия) е в близък контакт с компанията и се надявам фактите да излязат на светло колкото е възможно по-скоро", посочи Меркел.

По-рано френският финансов министър Мишел Сапен призова публично за разследване от страна на Брюксел.