Главните прокурори на 21 американски щата са завели дело срещу администрацията на президента Джо Байдън заради указ, който блокира изграждането на тръбопровода Keystone XL на границата между САЩ и Канада, съобщи АП.

Агенцията цитира изявление на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън.

От иска става ясно, че Джо Байдън "няма едностранни правомощия да променя енергийната политика, определена от Конгреса на САЩ". В делото си, което беше заведено пред федералния окръжен съд в Тексас, главните прокурори настояват за отмяна на заповедта на Байдън за блокиране на петролопровода.

"Решението за предоставяне или отказ на разрешение за изграждане или експлоатация на нефтопровод през международната граница с Канада е регламент за междудържавна или междущатската търговия. Според конституцията властта за регулиране на международната или междущатската търговия има Конгресът, а не президентът ", се посочва в иска на прокурорите.

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази

Малко след като встъпи в длъжност, Байдън подписа указ, блокиращ изграждането на тръбопровода Keystone XL на границата между Канада и САЩ. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Канада е разочарована от постановлението. Премиерът на кнадската провинция Албърта Джейсън Кени дори призова Трюдо да гарантира, че указът на американския президент Джо Байдън ще има пропорционални икономически последици за Вашингтон.

Бившият шеф на Държавния департамент Майк Помпео преди това коментира отказа на новата администрация на САЩ да изгради тръбопровода Keystone XL от Канада до САЩ. Според него с това решение демократите "унищожиха 10 хиляди работни места".

Байдън и Трюдо подчертаха сътрудничеството, не засегнаха Huawei и Keystone XL

Байдън и Трюдо подчертаха сътрудничеството, не засегнаха Huawei и Keystone XL

Общи приоритети са климатичните изменения и борбата с коронавируса

Според Помпео специалният пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери вярва, че американците, които не са получили работа, свързана с нефтопровода, "ще отидат да правят слънчеви панели". Бившият шеф на американското външно министерство е сигурен, че това няма да се случи.