Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция днес ще обсъждат на среща в Будапеща перспективите за участието си в проекта "Турски поток".

За срещата, която ще се състои днес пише агенция Новости като събитие, което ще следи с особен интерес през днешния ден.

Според коментара на вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич основна тема на срещата ще бъде снабдяването с енергийни ресурси и енергийната сигурност в региона.

Това ще бъде обмен на идеи на пет страни и споделяне на опит за това дали са готови за реализацията на новия проект за газопровод "Турски поток" като ново трасе за снабдяване на региона с природен газ", коментира Дачич.

Припомняме, идеята за "Турски поток" изникна, след като "Газпром" се отказа от реализирането на „Южен поток". Все още напълно документално този отказ не е осъществен, тъй като руският концерн продължава да поддържа някои фирми по реализация на проекта.

Отказът беше огласен обаче в Турция от устата на руския президент Владимир Путин по време на среща с Ердоган. Тогава Путин аргументира отказа на Русия от първия проект с огромните забавяния, за които вина имат основно българските власти.

Идеята на "Турски поток" е отново да минава по дъното на Черно море и да доставя природен газ в Турция, а чрез пренос и до границата между Турция и Гърция, т.е. до границата на Европейския съюз.

Проектът отново е съсредоточен върху заобикаляне на Украйна като транзитираща страна, а на практика дублира възможностите за снабдяване на Европа с руски природен газ. Според проекта мощностите на новата тръба ще бъдат до 63 милиарда кубически метра, а газта трябва да потече през декември 2016 година.

Според много оценки на експерти проектът е напълно нерентабилен и икономически безперспективен. Такава позиция изрази и еврокомисарят по енергетика Шефшович по време на посещението си в Москва.