Стотици хиляди германски граждани не са в състояние да си плащат сметките за ток и газ. На около 800 000 домакинства е изключено електро- или газоснабдяването, поради неиздължени суми, съобщава Дойче веле.

Високите цени застрашават и множество фирми - и най-вече онези, които имат висок разход на енергия. Много фирми се насочват към соларните инсталации.

Според икономическия експерт Михаел Бройнингер, цените ще продължават да растат: "Последните повишения на цените на петрола и газа още не са отчетени в цените на дребно, същото се отнася за цената на електроенергията. Това означава, че трябва да очакваме нови увеличения, освен ако цената на петрола не спадне значително.
Пълното прехвърляне на увеличените цени на едро в тези за потребителите става обикновено за около две години. Затова през този период ще трябва да очакваме повишена степен на инфлация."

Една четвърт от средните предприятия в Германия плащат днес над 20% по-високи сметки за ток и газ, отколкото преди една година. Това става ясно от допитване сред представителите на средното съсловие. Президентът на сдружението Марио Оховен предвижда, че това ще изяде близо 1% от икономическия прираст и ще застраши около 200 000 работни места.

Според Оховен вина за това има държавата и многобройните данъци и такси, които товарят цените на енергията с допълнителни 2,2%.
Затова той пледира за намаляване на данъците.

Председателят на съюза на потребителите на енергия Ариберт Петерс обаче смята подобна мярка за погрешна:

"Тогава потребителите ще останат с впечатление, че държавата може да спре покачващите се цени на енергията. Подобно нещо обаче дефакто не е възможно. Ако това бъде направено еднократно, то ще има гигантски неблагоприятни последствия. Държавата няма да може да поеме огромните липси на постъпления от акцизи, а енергийните концерни ще останат с впечатлението, че могат още повече да увеличават цените на енергията."

Според Петерс сегашните високи цени на енергията са резултат от спекула, злоупотреба с монополно положение от страна на енергийните концерни, както и на държавно безсилие.