Активи на стойност близо 800 млрд. паунда (1 трлн. долара) се преместват от Великобритания в нови финансови центрове в Европейския съюз преди Брекзит, съобщиха от консултантската компания EY, цитирани от "Ройтерс".

Великобритания, която трябва да излезе от Общността през март, все още не е одобрила споразумението за избягване на рязко прекъсване на отношенията с ЕС. Въпреки че британският парламент трябва да гласува споразумението през следващата седмица (15 януари), не е ясно дали то ще бъде одобрено.

Парламентът гласува сделката за Брекзит на 14 или 15 януари, потвърди Мей

Парламентът гласува сделката за Брекзит на 14 или 15 януари, потвърди Мей

Тя потвърди, че на 29 март Великобритания ще напусне ЕС

"Колкото по-близо сме до 29 март без споразумение, толкова повече активи ще бъдат прехвърлени, както и нает персонал", коментира Омар Али от EY.

EY проследяват плановете за Брекзит на 222 финансови компании, след като Великобритания гласува през юни 2016 г. да излезе от ЕС. В последната си актуализирана информация в края на ноември миналата година консултантът заяви, че 80 фирми обмислят или са потвърдили преместването на активи и персонал.

Според последната оценка на EY 800 млрд. паунда активи ще бъдат преместени, което е сериозна част банковия сектор на Великобритания, чиято стойност се оценява на 8 трлн. паунда.

Британците искат опозиционните лейбъристи да "спънат" сделката на Мей за Брекзит

Британците искат опозиционните лейбъристи да "спънат" сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите масово искат втори референдум за Брекзит

Frankfurt Main Finance, които рекламират германския финансов център Франкфурт, посочи, че очаква 750 до 800 млрд. евро активи да бъдат прехвърлени само там, в по-голямата част през това тримесечие на годината.

Около 2000 нови европейски роли са създадени от компаниите за финансови услуги в отговор на Брекзит, като Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж са най-популярните места, уточниха от EY.

Прогнозите за стотици хиляди работни места във финансовия сектор във Великобритания, които да се преместят в ЕС, не се материализираха, като Bank of England очаква около 4000 работни места да се преместят до 29 март.

Повечето консерватори против сделката на Мей за Брекзит

Повечето консерватори против сделката на Мей за Брекзит

57% предпочитат Брекзит без сделка