Сингапурските банки са засилили проверките на клиентите си във връзка със скандал за пране на пари на стойност 2,4 млрд. сингапурски долара (1,8 млрд. щатски долара), съобщава Financial Times (FT), като се позовава на свои източници.

През август в Сингапур бяха арестувани десет чужденци (сред тях имаше граждани на Китай, Кипър, Турция, Камбоджа, Вануату, те имаха паспорти и на други държави), които бяха обвинени в пране на пари, пише местният вестник The Straits Times.

Сумата от 2,4 млрд. сингапурски долара беше назована още през септември - за тази сума бяха запорирани активите на задържаните. По време на задържането е установено, че те разполагат с големи количества пари в брой, криптовалута, златни кюлчета, бижута и други луксозни стоки, както и електроника.

FT пише, позовавайки се на свои източници, че Паричният орган на Сингапур (MAS) е изпратил известия до всички финансови институции, с които ги инструктира да проверяват внимателно транзакциите със заподозрени и свързани лица и компании. Паричният орган на Сингапур е съставила съответния списък.

"Ако имате паспорт от Китайската народна република или паспорт от някоя от страните, от които са заподозрените в разследването, като Кипър, Вануату или Камбоджа, получавате червен картон", казва пред FT консултант по частно банкиране.

Периодът на изчакване за откриване на сметка сега е три до четири месеца, въпреки че преди беше по-малко от един. Някои съществуващи сметки се закриват, твърдят източниците на вестника.

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Промените в Пекин тревожат предприемачите

В рамките на разследването полицията е потърсила информация от малайзийската банка CIMB и нейното местно дъщерно дружество, швейцарските Credit Suisse и Bank Julius Baer.

Неназован представител на международна фирма, с когото вестникът е разговарял, е заявил, че клиентите му са доволни от подобни проверки, тъй като "това дава чувство за сигурност" и показва, "че Сингапур се бори срещу всякакви незаконни дейности". "Това е знак за зрелостта на Сингапур като финансов център", каза той.