Аржентина спъва засега усилията на Европейския съюз (ЕС) за постигане на споразумение за свободна търговия с Меркосур следващата седмица. Това съобщава Politico, като цитира свои източници.

Според Бразилия, сключването на търговската сделка следващата седмица няма да е възможно, тъй като ще е необходимо одобрението на бъдещото правителство на Аржентина по нерешени въпроси. Сред тях е ограничаване на обезлесяването.

Припомняме, че ЕС се надяваше да финализира търговско споразумение със страните от Меркосур - Бразилия, Уругвай, Парагвай и Аржентина - навреме за срещата на върха на южноамериканските лидери в Бразилия на 7 декември.

Но Аржентина уведоми Бразилия, настоящия председател на Меркосур, че няма да може да поема нови ангажименти в преговорите и че възнамерява да остави решенията на Хавиер Милей, който спечели президентските избори в Аржентина през ноември. Неуспехът беше съобщен за първи път от CNN Brasil.

В резултат на решението на Аржентина потенциалният кръг от преговори, насрочен за Рио де Жанейро по време на срещата на Меркосур, беше отменен. Посещението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на срещата на Меркосур в четвъртък също беше отменено.

Делегация на ЕС, водена от Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия по търговията, няма да пътува до Рио де Жанейро за срещата на върха на Меркосур на 7 декември, съобщи Buenos Aires Times, цитирайки свои източници.

Победата на Милей смая мнозина в ЕС, които се опасяват, че това ще доведе до допълнителни проблеми за преговорите. По време на президентската си кампания Милей заплаши да напусне Меркосур, като го нарече "феноменален провал" и "митнически съюз с лошо качество, който вреди на своите членове".

Френският президент Еманюел Макрон междувременно заяви, че екологичните отстъпки, получени от ЕС в преговорите с Меркосур, не отговарят на необходимото.

"Не мога да искам от нашите фермери, нашите индустриалци във Франция и навсякъде другаде в Европа да положат усилия за декарбонизация, като същевременно внезапно премахнат всички мита, за да внесат стоки, които не са подчинени на тези правила", каза пред репортери в събота след среща с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва на климатичната конференция COP28 в Дубай, съобщи Bloomberg. "Няколко изречения бяха добавени в началото и в края на текста, за да се хареса на Франция, но това не работи", каза Макрон.

Фон дер Лайен, която също беше на срещата COP28 в Дубай, запази надежда за споразумение между ЕС и Меркосур. "ЕС и Меркосур са ангажирани в интензивни и конструктивни дискусии с оглед на финализирането на политическо споразумение, споразумение за сътрудничество и търговия", се казва в изявление на Европейската комисия. "През последните месеци беше постигнат значителен напредък", се казва в него.

"Преговорите ще продължат в конструктивен дух с амбиция да приключат възможно най-бързо", каза Комисията.

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Това заяви президентът Лула да Силва

Бразилският президент Лула ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в понеделник в Берлин за двустранни консултации. Германия е силен популяризатор на сделката с Меркосур.