Поредната транспортна стачка парализира гръцката столица Атина. Недоволни от правителствените реформи граждани излязоха по улиците, за да кажат своето „Не" на програмата за съкращаване на държавния дълг.

Общественият транспорт е напълно блокиран заради стачкуващите служители от атинското метро, трамваите, автобусите и тролеите, които обслужват стотици хиляди пътници всеки ден.

Работещите в сектора недоволстват от съкращенията, предприети от социалистическото правителство в рамките на неговите усилия за реформиране на обществения транспорт в столицата, както и против новите мерки за икономии, предвиждащи до края на годината да бъдат съкратени 30 хиляди държавни служители, а заплатите да бъдат орязани с 40%.

Обявените нови мерки за икономии предизвикаха острата реакция и на опозиционните партии и синдикатите в южната ни съседка, които оценяват като погрешна политиката, следвана от кабинета „Папандреу". Според тях тя не води до решения, а напротив, натоварва още повече гражданите.

Междувременно, говорителят на гръцкото правителство потвърди, че преговорите с „Тройката" са приключили с постигнато споразумение. По думите му планът за рекапитализация на европейските банки на Меркел-Саркози е много позитивен. Той обаче заяви, че не се планира да има национализация на повече гръцки банки, с изключение на Proton.