България не е изплатила дължимите средства по проекта Бургас-Александруполис в договорения срок, заяви вицепрезидентът на „Транснефт" Михаил Барков, цитиран от РИА Новости.

Той припомни, че българската страна дължи 6 милиона евро.

Крайният срок за внасянето на парите беше многократно отменян. През месец февруари акционерите по проекта Бургас-Александруполис се договориха България да изплати сумата до 20 март, поясни още Барков.

Българската страна все още не се е издължила, но ние имаме още някакви допълнителни средства, отделени от руските акционери, които ще ни стигнат примерно до юни, подчерта още вицепрезидентът на „Транснефт."

Трансбалканският петролопровод има капацитет от 35 милиона тона годишно. Петролът трябва да премине от пристанището на Бургас за черноморското пристанище Александруполис на Егейско море.

Русия, България и Гърция подписаха през 2007 г. на междуправителствено споразумение за изграждането на близо 300-километров тръбопровод. За изпълнение на проекта от 6-ти февруари, 2008 г. бе регистрирана компания Trans-Balkan Pipeline BV. Русия притежава 51% от нея, а България и Гърция разделиха поравно 49%. Участници в проекта от руската страна са "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт".