Немските банки правят пари за сметка на Гърция.

Обвинението отправи вицепремиерът Теодорос Пангалос, съобщи money.bg.

Според него това става, когато страната му чака от Берлин и ЕС помощ, за да оздрави своята финансова система.

"Това, което се вижда от немската позиция е, че банките в Германия спекулират с облигациите на своя партньор в еврозоната, като допускат да се играе със съдбата на нещастните хора в страната ми, докато на техен гръб в Германия правят пари", заяви Пангалос.

С близо 43 млрд. евро заеми германските банки са най-големите кредиторки на Гърция. Миналата седмица Берлин се противопостави на идеята за предоставяне на нова финансова помощ на Атина и заяви, че гръцкото правителство само трябва да се справи с кризата.

Гръцкият вицепремиер е един от най-яростните противници на Германия.

Неговото име бе замесено преди месец в медийната война между немското списание Focus и два гръцки вестника.

Тогава Пангалос критикува отношението на Германия към гръцката финансова криза, като подчерта, че Атина никога не е получавала адекватни репарации за Втората световна война.

Стигна се и до официална нота от страна на германското министерство на външните работи, което заяви, че дискусиите за миналото не помагат да се решат днешните проблеми.

Сега Пангалос аргументира обвинението си с експортната експанзия на Германия. "Въпреки че страните от Южна Европа страдат от падането на еврото, немските печалби растат заради износа, който масирано извършва Германия", подчерта вицепремиерът на южната ни съседка.

На същия форум беше изнесен доклад от Централната банка на Гърция, цитиран от агенция Reuters.

В него се казва, че икономиката на страната се е завъртяла в омагьосан кръг от проблеми, и само строга дисциплина може да помогне, за да бъде съкратен огромният бюджетен дефицит задлъжнялостта.

И това може да стане с реформи, които да помогнат икономиката да започне да расте, препоръчва гръцката централна банка. В доклада се добавя, че възстановяването ще бъде продължително и болезнено, а започнатите мерки са само началото на голямото свиване.

Следващата стъпка ще бъде за подпомагане на икономическия растеж чрез структурни промени, насочени главно за развитие на конкуренцията. Анализаторите на банката очакват, че през тази година ще бъде отчетен спад с около 2% от БВП. Инфлацията може да достигне около 3%.

В доклада се казва още, че крехкото възстановяване на икономиката в еврозоната, започнало от третото тримесечие на 2009 г., ще продължи и през тази година, главно заради фискалните стимули.

Бюджетният дефицит на Гърция достигна през 2009 г. 12,9% от БВП, а държавният дълг - 115% от БВП.