Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед, задаваща целта пред американската икономика за нулеви въглеродни емисии до 2050 г., предаде New York Post.  Това се случи при закрити врати, без публична церемония.

Въпреки че изглежда амбициозен, този план бе атакуван вече от природозащитниците, които твърдят, че още само осем години при настоящите нива на емисии ще обрекат ​​Земята на опустошително изменение на климата.

Байдън не спомена смелата цел по време на реч за инфраструктурата в Канзас Сити, щата Мисури, или докато говори с репортери на поляната на Белия дом в сряда.

Но републиканците и демократите, които представляват райони, богати на находища на въглища и газ, вероятно ще се борят срещу новите правила.

По-рано тази година големите американски производители на автомобили се присъединиха към стремежа на Байдън за електрически превозни средства, след като преди това се бориха със стандартите за горивна ефективност за нови автомобили, задвижвани с газ.

Предстоящият план за социални разходи на Байдън, наречен Законът за възстановяване на по-добри условия, ще вложи 555 милиарда долара за екологични програми - включително отстъпки от 12 500 долара за закупуване на електрически превозни средства. Неговият законопроект за двупартийна инфраструктура за 1,2 трилиона долара включва 7,5 милиарда долара за станции за зареждане на електрически превозни средства и 5 милиарда долара за електрически автобуси и автобуси с ниски емисии.

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

Белият дом също ще обнови автопарка си.

Припомняме, че в началото на ноември, Байдън обяви смели действия в съответствие с неговата визия, че справянето с климатичната криза не е просто императив, а една от най-големите икономически възможности на нашето време. Когато мисли за климата, той мисли за работни места и знае, че решителните действия ще допринесат за икономиките и работните места у дома

Байдън се ангажира да стимулира развитието на чиста глобална икономика и да създава нови коалиции и партньорства за това. Въз основа на стартирането в Г-7 през юни 2021 г. на Build Back Better World - ориентирано към ценности, висок стандарт и прозрачно партньорство за инфраструктура за катализиране на инвестициите в инфраструктура и икономическия растеж - администрацията на Байдън полага усилия в цялото правителство и партньори от цял ​​свят, светът да мобилизира публични и частни финанси за икономически растеж и развитие, съобразени с климата.

В световен мащаб Международната агенция по енергетика изчисли, че преминаването към нулева икономика ще създаде 30 милиона работни места по целия свят до 2030 г. в енергетиката, строителството и автомобилния сектор, 65% от които ще бъдат висококвалифицирани работни места.

Рекордни нива на въглеродните емисии през 2020 г. въпреки пандемията

Рекордни нива на въглеродните емисии през 2020 г. въпреки пандемията

Световната метеорологична организация скептична, че светът ще изпълни целите на Парижкото споразумение