Президентът на САЩ Джо Байдън сравни икономическия план на републиканците, в случай че те поемат контрола над Конгреса през ноември, с представения от бившия британски премиер Лиз Тръс и предупреди, че резултатите ще са сходни, съобщава "Ройтерс".

Четохте какво се случи в Англия наскоро, последният министър-председател също искаше да намали данъците за супербогатите, припомни Байдън.

"Това предизвика икономически хаос в страната. Е, това направиха последния път и искат да го направят отново. Те също искат да направят това намаляване на данъците постоянно - тези два трилиона долара", посочи американският президент.

Новият британски финансов министър се отказа от повечето реформи на Лиз Тръс

Новият британски финансов министър се отказа от повечето реформи на Лиз Тръс

Той се опитва да успокои пазарите

Някои републиканци от Комитета по пътищата и средствата на Камарата на представителите на САЩ, който отговаря за данъчното облагане и митата, обещаха да ги направят постоянна част от данъчните облекчения, въведени през 2017 г. при президента Доналд Тръмп.

Бившият британски премиер Лиз Тръс въведе намаление на данъците за най-богатите във Великобритания, което предизвика сътресения на финансовите пазари и доведе до напрежение в нейната Консервативна партия, което в крайна сметка я принуди да подаде оставка след едва 44 дни на поста.

През последните дни Байдън отново насочи вниманието си върху икономиката на САЩ поради спад в подкрепата за демократите дни преди междинните избори, които ще определят следващите две години от неговия мандат като президент.

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Очаква 10-годишните лихвени проценти да достигнат връх от 4,5%