Беларус и Русия подписаха междуправителствено споразумение за корабоплаването по вътрешните водни пътища. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус, цитирани от ТАСС.

"Подписването на споразумението е важна стъпка в рамките на съюзната държава и важна връзка в текущата работа по формирането на нови логистични схеми за доставка на беларуски стоки", се казва в изявление на министерството.

Документите бяха подписани от заместник-министъра на транспорта и съобщенията на Беларус Наталия Александрович и заместник-министъра на транспорта на Русия Александър Пошивай.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа указ, според който проектът на междуправителствено споразумение между двете страни за корабоплаването по вътрешните водни пътища беше одобрен като основа за преговори.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

По-рано публикуваният документ по-специално гласи, че всяка от страните по споразумението осигурява условия за безпрепятствено плаване на кораби във вътрешните води, включително поддържане на безопасни дълбочини и осигуряване на навигационна крайбрежна и плаваща навигационна среда. Пояснява се, че при движение на кораби по вътрешни водни пътища не се допуска превоз на забранени стоки, риболовна, хидрографска, изследователска дейност, както и смущения във функционирането на комуникационните системи и средствата за комуникация.

При извършване на превоз на пътници и товари трябва да се спазва законодателството в областта на лицензирането и застраховането на държавата на страната, по чиито вътрешни водни пътища се намира корабът.

За осигуряване на ефективно изпълнение на споразумението и консултации по основните въпроси на отношенията в областта на вътрешния воден транспорт се създава смесена комисия, която се сформира по искане на всяка от страните.

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Не сме го крили от света, заяви държавният глава на среща с Шойгу

Съставът на комисията се определя от страните от представители на компетентните и упълномощени органи, както и на стопански субекти в областта на водния транспорт, въз основа на въпросите, необходими за обсъждане.