Докато много западни компании се стремят да се дистанцират от Русия, Белгийско-люксембургската търговска камара се похвали с успеха на белгийските си бири, които били предпочитана напитка в руските магазини.

Търговската камара публикува видео, на което се виждат рафтове в руски магазини, пълни с бутилки и кутии Hoegaarden, Stella Artois и Delirium Tremens.

От Камарата със задоволство отбелязват, че до този момент месечните им продажби са се запазили на нивата от началото на 2022 година.

Техен представител уточнява, че тъй като бирата и хранителните продукти не са обект на европейските санкции, те все още имат правото да ги транспортират и продават в Русия. Там е възможно да бъдат произвеждани и белгийски бири, стига руските компании, които са решили да го правят, да са си закупили съответните лицензи.

"Щастливи сме, че и в Русия все още могат да пият белгийска бира, тъй като сме убедени, че това е най-добрата кехлибарена течност в света" - написа в туитър представителят на Stella Artois.

Давим мъката с вино и бира с намалено ДДС

Давим мъката с вино и бира с намалено ДДС

Депутатите приеха 9% ДДС за бирата, виното, спортните съоръжения и случайния превоз

Малко по-късно той изтри коментара си. Хвалбите на производителите на Stella Artois се разпространяват в момент, когато друга една емблематична белгийска марка - Leffe - трябва да се справя с призиви за бойкот на нейните продукти.

Те бяха отправени, след като от ръководството на Leffe решиха да открият седем пивоварни на територията на Русия. Те обявиха за това свое намерение преди дни и то предизвика лавина от гневни реакции.

Според някои анализатори зад Белгийско-люксембургската търговска камара стои нейното представителство в Русия - съответно руски граждани.

Тежки времена за германските пивовари, ако няма газ

Тежки времена за германските пивовари, ако няма газ

Може да преминат на мазут, но не и веднага

До този момент от Федерацията на белгийските търговски камари, която представлява акредитираните търговски съюзи както в Белгия, така и в чужбина, отказват коментар по темата.

От Федерацията само потвърдиха, че Белгийско-люксембургската търговска камара в Русия е един от членовете им, който е напълно свободен да рекламира своите продукти.