Акциите по световните борси се повишиха днес, но се очаква да приключат с втора слаба седмица, поради притесненията за отрицателните последици от търговски спор, произтичащ от митата наложени от САЩ, а цените на петрола се повишиха преди заседанието на ОПЕК, съобщава "Ройтерс".

Индексът MSCI All-Country World .MIWD00000PUS, който проследява акциите в 47 държави, е нараснал с 0,2%, но е спаднал с 1,3% през седмицата, най-лошата седмица от средата на март. Тревогата на инвеститорите за евентуална пълна търговска война се задълбочават тази седмица и поради все по-острата реторика между САЩ и Китай и все доказателствата за икономическите щети, които подобен конфликт би могъл да предизвика.

Протекционизмът на САЩ - симптом на параноидна шизофрения, пише китайски вестник

Протекционизмът на САЩ - симптом на параноидна шизофрения, пише китайски вестник

Пекин продължава да се сдържа в словесната война с Вашингтон

Германският автомобилен производител Daimler намали прогнозата си за печалба по-рано тази седмица, заявявайки, че митата за автомобили, изнасяни от Съединените щати за Китай, ще навредят на продажбите на Mercedes-Benz.

Индия се присъедини към Европейския съюз и Китай в отговорът срещу тарифите на американския президент Тръмп за стомана и алуминий, увеличавайки вносното мито върху бадемите от САЩ с 20%.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че САЩ трябва да затруднят търговските си партньори, за да постигнат високи търговски бариери, за да постигнат крайната цел на Тръмп за по-ниски мита и равни условия.

Китайските държавни медии заявяват, че протекционизмът в САЩ е самоунищожителен и е "симптом на параноични заблуди", който не трябва да отклонява Китай от пътя към модернизацията.

"При липсата на преговори понастоящем основният ни случай (сценарий) се пренасочва към по-нататъшна ескалация на търговския конфликт между двете страни", пишат анализатори от Danske Bank.

Има риск от допълнително влошаване на отношенията на 30 юни, когато Вашингтон трябва да обяви план за ограничаване на китайските инвестиции в Съединените щати и да ограничи износа на технологии от САЩ за Китай, смятат те.

Увеличават се критиките срещу тарифите, наложени от Тръмп

Увеличават се критиките срещу тарифите, наложени от Тръмп

Страните искат ответна реакция, от стомана до спални чували и химикалки

"Възможностите за тотална търговска война, европейските политически рискове и нестабилността на нововъзникващите пазари остават мощни фактори, които трябва да задържат долара/йена в рамките на сегашния диапазон", пише Робърт Рени, ръководител пазарна стратегия в Westpac.

Производството е на 18 месечно дъно по отношение на тревогите свързани с търговията. Разходите за заеми на Гърция например паднаха до четириседмично дъно днес, след като Атина спечели облекчаване на дълговете си от еврозоната.

Стерлингът бе половин процент по-висок спрямо долара GBP = D3, след като главният икономист на Bank of England, Анди Халдейн неочаквано се присъедини към малцинството от политиците, призоваващи за увеличение на лихвения процент в Обединеното кралство.

Цените на петрола се повишиха поради несигурността преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители, включително Русия. Саудитска Арабия и Русия подкрепят повишаването на производството. Други членове на ОПЕК, включително Иран, се противопоставят на това.

По-рано в Азия, най-големият индекс MSCI за азиатско-тихоокеански акции извън Япония .MIAPJ0000PUS спадна до 0,35% в един момент, за да достигне най-слабите си показатели от началото на декември, преди да изтрие загубите до 0,15%. 

Hang Seng .HSI в Хонг Конг стигна шестмесечните дъно, след като загуби 3,9% досега, тази седмица. KOSPI .KS11 в Южна Корея удари деветмесечно дъно, а в континенталната част на Китай индексът CSI300 .CSI300 загуби почти 5% тази седмица.

Японският Nikkei .N225 отстъпи с 0.8% за седмична загуба от 1.7%.

САЩ воюва с търговски мита

САЩ воюва с търговски мита

Начало на търговска война и заплаха