Британската икономика е на път да излезе от плитката рецесия, след като производството нарасна за втори пореден месец през февруари, а показанията за януари бяха ревизирани нагоре, показват официални данни в петък, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,1% на месечна база през февруари, както се очакваше в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Отчитането за януари беше ревизирано, за да покаже ръст от 0,3%, спрямо 0,2% по-рано, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Данните потвърждават, че британската икономика е започнала 2024 г. на по-силна основа, като тримесечният среден темп на растеж се повиши до 0,2% през февруари от нула през януари - най-високото подобно четене от август.

Цифрите вероятно ще подкрепят предпазливия тон на Bank of England относно перспективите за намаляване на лихвените проценти, като икономиката е на път леко да надхвърли очакванията на централната банка за 0,1% растеж през първото тримесечие.

Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година, оставяйки премиера Риши Сунак пред предизвикателството да увери избирателите, че икономиката е в безопасност преди изборите, очаквани по-късно тази година.

"Тези цифри са очакван знак, че икономиката се обръща", каза министърът на финансите Джеръми Хънт в отговор на данните от петък.

Опозиционната Лейбъристка партия, която има значителна преднина в проучванията на общественото мнение, каза, че Великобритания е в по-зле с нисък растеж след 14 години консервативно правителство.

Проучванията на бизнеса показват, че растежът е продължил през март.

ONS каза, че Великобритания вече може да избегне рецесията, дори ако БВП се свие рязко през март с около 1% - ако приемем, че няма ревизии на данните от предходните месеци.

Въпреки колебливото възстановяване, БВП остава под нивото си от юни 2023 г., преди последния спад, и остава като цяло непроменен от началото на 2022 г.

Икономическото производство е с 0,2% по-ниско от нивото си през февруари 2023 г. - малко по-добро от разликата от 0,4%, прогнозирана от икономистите.

Секторът на услугите, който доминира в икономиката, нарасна с 0,1% на месечна база през февруари, както се очакваше. Производствената продукция обаче надхвърли прогнозите, нараствайки с 1,2% на месечна база. Строителството потъна с 1,9%, най-големият спад от малко повече от година.

Инфлацията в Германия през март се понижи до 2,3%

Инфлацията в Германия през март се понижи до 2,3%

В Еврозоната се очаква инфлация от 2,6%