Чехия не предвижда пряко участие във финансова помощ за изправената пред държавен фалит Гърция, заяви премиерът Петър Нечас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му проблемът е преди всичко на държавите, преминали към единната европейска валута.

"Предпочитаме средствата за Атина да бъдат отделени от специалния фонд за подпомагане на държавите в еврозоната", заяви Нечас и допълни: "Включването на държави от Европейския съюз, които са запазили националните си валути, е нецелесъобразно."

Преди дни стана ясно, че Гърция има две седмици да приеме допълнителни мерки за финансова стабилност, за да може да получи следващия транш финансова помощ.

Страната може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пък е решен да продължи реформите. Той призна общественото недоволство от рестриктивната политика на неговото правителство, но поясни, че "алтернативното решение е катастрофа".