Делът на руския петрол в общия внос на Индия нарасна до около 40% през първата половина на фискалната 2023/24 г., съобщава "Ройтерс". Така Москва става водещ доставчик, тъй като рафинериите ограничиха покупките от Близкия изток, показват данните от индустрията.

Индия е третият по големина вносител и потребител на петрол в света. Страната се очертава да е най-големият купувач на намаления руски петрол, след като западните държави спряха да купуват от Москва поради войната в Украйна.

Доставките от Близкия изток също вероятно ще се затегнат допълнително след решението на Саудитска Арабия да задълбочи съкращенията в производството на петрол до края на тази година, което повиши цената му. Това накара Индия да обмисли други възможности.

Страната е внасяла средно 1,76 милиона барела руски петрол на ден от април до септември (първата половина на фискалната 2023/2024 г.). Това бележи повече от двойно увеличение спрямо внесените 780 000 барела на ден през същия период миналата година, според данни от индустриалнията.

Индия купува нефт от всеки, който предложи най-ниските възможни цени

Индия купува нефт от всеки, който предложи най-ниските възможни цени

Това каза министърът на петрола и природния газ в страната Хардип Сингх Пури

Миналия месец вносът на Индия от Русия, който се понижи през юли и август, се възстанови до 1,54 милиона барела на ден, което е с 11,8% повече от август и 71,7% повече спрямо миналата година, показват данните. Русия беше най-големият доставчик на петрол за Индия от април до септември, следвана от Ирак и Саудитска Арабия.

Индийският внос от Ирак и Саудитска Арабия е намалял с 12% и около 23% съответно до 928 000 барела на ден и 607 500 барела на ден през периода април-септември. Вносът от Близкия изток през април-септември е намалял с около 28% до 1,97 милиона барела на ден. Така дела на региона в общия внос на петрол в Индия спада до 44% от 60% през същия период отпреди година. Делът на петрола от Общността на независимите държави (ОНД), която включва Азербайджан, Казахстан и Русия, почти се е удвоил до 43%, главно поради по-високите покупки от Москва, показват данните.

По-ниските покупки от Близкия изток намалиха дела на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в общия внос на Индия до най-ниското ниво от 22 години. Той е намалял до 46% през април-септември в сравнение с около 63% преди година.

Цените на петрола се покачват на фона на сблъсъците между Израел и Хамас

Цените на петрола се покачват на фона на сблъсъците между Израел и Хамас

Ръстът е с малко над 2 процента