Управителният съвет на Дойче Банк се съгласи да проведе разговори със своя конкурент Комерцбанк за сливане, предаде "Ройтерс", позовавайки се на източник запознат с въпроса. Той обаче е пожелал анонимност.

По думите му разговорите са още на много ранен етап, а информацията е била съобщена по-рано и във вестник "Велт ам Сонтаг".

Говорители на двете банки са отказали коментар по темата.

Спекулациите за евентуално сливане между двете най-големи германски банки се увеличиха през последните месеци, като се засилиха още повече по времето на финансовия министър Олаф Шолц, който подчерта важността на силните банки.

И двамата кредитори се борят да се върнат към устойчива рентабилност след глобалната финансова криза, а правителството държи дял от над 15% в Комерцбанк след спасяването.

Дойче се смята за една от най-важните банки в световната финансова система, но е измъчвана от 3-годишни загуби, понижения на рейтинги, неуспешни стрес-тестове и скандали с прането на пари.

Главният изпълнителен директор на компанията, Кристиан Сийвинг, заяви публично през последните месеци, че е фокусиран върху възстановяването на рентабилността, преди да поеме сложен проект за сливане.

Ръководителят на Комерцбанк Мартин Зилке бил по-отворен към идеята за свързване.

За сливане между двете банки се говореше още през 2016 г., но преговорите тогава пропаднаха след като двете банки решиха да се съсредоточат върху преструктурирането.

Дойче банк има повече от 20 милиона лични и бизнес клиенти, а Комерцбанк - около 18 милиона. В случай на сливане, комбинация от двете банки ще има стойност на пазара на акции от над 24 милиарда евро.