Повече британски туристи ще прекарат летните си ваканции в Испания и Португалия, като търсенето на слънчеви почивки в Тунис и Египет намалява заради страховете от насилие. Това обявиха туристически агенти, цитирани от Middle East Online.

Търговският отдел на Асоциацията на британските туристически агенти цитира данни, показващи, че резервациите за Португалия са се увеличили с 29 %. Тези за Испания са с 26 % повече, а тези за Кипър са нараснали с 18 % в сравнение с миналата година.

Спадът в бизнеса с традиционно популярни дестинации като Тунис и Египет след терористичните актове и заради съвета за пътуване в чужбина се е отразил в ръст в популярността особено на Западното Средиземноморие, се казва в становище на асоциацията.

Хората, които оставят правенето на резервациите за по-късно, може да срещнат трудности да си осигурят първоначално избраната дестинация или желаните дати.

Туризмът в Египет бе разклатен от две самолетни катастрофи в последните месеци и към британците бе отправен официален съвет-предупреждение, че в страната има висока заплаха от тероризъм.

В Тунис 30 британски турски бяха сред 38 убити на плажа в курорт край Сус миналия юни. С 90 % е спаднал броят на британските посетители в Тунис тази година.

Асоциацията на британските туристически агенти обяви също, че броят на туристите към Турция също е намалял. Асоциацията отчитат, че дестинации в Гърция все още имат свободни места за летните почивки.

Заради значителния ръст на резервациите за летни почивки по Западното Средиземноморие от асоциацията съветват почиващите, които възнамеряват да пътуват, да не отлагат и да направят резервациите си.