Операторът на германската атомна електроцентрала "Изар 2" е информирал министерството на околната среда за теч на обекта, съобщава "Ройтерс".

Установената повреда не е застрашила сигурността, но може да усложни зимния енергиен план на правителството.

От министерството посочват, че е необходим едноседмичен ремонтен период, през който работата ще бъде преустановена, в случай че централата работи след 31 декември.

Планираше се АЕЦ "Изар 2", разположена в южната провинция Бавария, да спре да работи окончателно в края на годината, съгласно плана на Германия за постепенно премахване на ядрената енергия.

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Роберт Хабек иска две атомни електроцентрали като резерв за спешни случаи

Войната в Украйна и последвалият спад на вноса на енергия от Русия обаче доведоха до промяна в политиката, като сега правителството планира да остави две от трите все още работещи атомни електроцентрали в страната в режим на готовност през следващата година.

От Министерството на околната среда уточниха, че и те, и Министерството на икономиката проучват новата ситуация и нейните последици за параметрите и прилагането на плана за резерв в готовност.

От ведомството допълват, че PreussenElektra, дъщерно дружество на E.ON и оператор на "Изар 2", е пояснил, че реакторът може да продължи да работи до планираната дата на преустановяване на работата.

През октомври обаче ще бъде необходимо едноседмично спиране, ако централата продължи да работи и след края на 2022 г.

В Германия спорят за атомните централи

В Германия спорят за атомните централи

Управляващите изглежда избират въглищата пред атома