Турция ще преработва зърно от Русия в своите мелници и ще го доставя на бедните страни в Африка. Това съобщи в четвъртък турският лидер Реджеп Тайип Ердоган на среща с регионални представители на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието, цитиран от ТАСС.

"Сутринта проведохме подробен телефонен разговор с (руския президент Владимир) Путин. Обсъдихме подробно ситуацията. Той отново обяви готовността си да доставя зърно на бедните африкански страни от Русия. Ние от наша страна ще преработим това зърно в нашите предприятия в брашно и ще полагаме усилия да го изпратим в бедните африкански страни", каза Ердоган.

По-рано президентът на Турция отбеляза, че в резултат на износа на селскостопанска продукция от Украйна за африканските страни са доставени само 14% от общия износ на зърно. Той вече е обсъдил с президента на Руската федерация въпроса за доставките на руска селскостопанска продукция и торове за бедните страни.

На 22 юли в Истанбул бяха сключени споразумения за износ на храни от Украйна за 120 дни. Едно от споразуменията първоначално беше валидно до 19 ноември и регламентираше процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск (Иличовск) и Южни. Споразуменията бяха удължени на 17 ноември с още 120 дни. От руското външно министерство обясниха, че сделката е удължена автоматично поради липса на възражения от участващите в нея страни (Русия, Украйна, Турция, ООН).

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Москва не е доволна, че по този въпрос няма прогрес