Съгласието на Русия да поднови черноморската сделка за износ на зърно е знак, че смята, че светът няма да приеме никакъв отказ тя да бъде удължена. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

"Заедно изпратихме ясно послание до президента Путин, че той трябва да удължи Черноморската зърнена инициатива, която трябваше да изтече в събота", изтъкна той на пресконференция в Банкок преди форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Русия чу и очевидно почувства, че светът няма да приеме Москва да откаже да удължи споразумението, посочи Блинкън.

По негови думи с продължаващата си военна офанзива Русия в крайна сметка носи отговорността за "трагичния инцидент", при който ракети паднаха в Полша и убиха двама души.

"Въпреки че Русия, изглежда, се вслуша в посланието на Г-20 относно зърнената сделка, президентът Путин продължава да пренебрегва световните призиви за деескалация, избирайки вместо това обратното, стоварвайки десетки ракети върху инфраструктурата в Украйна", отбеляза държавният секретар.

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена
Обновена

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

Гутериш приветства решението на страните по споразумението

НАТО и Полша допуснаха, че експлозиите вероятно са причинени от заблудена ракета на украинската противовъздушна отбрана - нещо, което Киев отрича.

През юли Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно.

Русия поставя условия за удължаване на споразумението за зърно

Русия поставя условия за удължаване на споразумението за зърно

"Роселхосбанка" да бъде извадена от западните санкции

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.