"Турция вече няма да бъде страна, зависима от вноса". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в изявление, дадено в понеделник вечер и цитирано от Daily Sabah.

По време на пресконференция след заседанието на кабинета в Президентския комплекс на Анкара, президентът подчерта, че Турция е категорична в своя нов икономически модел, който дава приоритет на по-ниски лихвени проценти, висок брой заетост и повече инвестиции.

Ердоган също така подчерта, че Турция е ангажирана със свободната пазарна икономика.

"Турция нито има намерение, нито трябва да се оттегли от свободната пазарна икономика и обменния режим", каза той.

Турция също така ще продължи да изпълнява обещанието си за защита на турската общественост от високата цена на живот, каза още Ердоган.

Никой турски гражданин няма да прехвърля спестяванията си от турска лира в чуждестранна валута по принуда, заяви още президентът.

Ердоган каза също, че турското правителство представя нова финансова алтернатива за спестяванията на гражданите, за да успокои притесненията им относно валутните курсове, които достигнаха рекордни нива през последните дни.

"За компаниите износители, които се затрудняват да представят цените поради колебания в валутните курсове, ще бъде даден валутен фючърс чрез Централната банка", обясни той. При по-ниски лихви ще видим, че инфлацията ще намалее след няколко месеца", убеден е той.

Невиждана от три години инфлация в Турция

Невиждана от три години инфлация в Турция

Има съмнение, че турската статистика манипулира данните

Припомняме, че изявлението идва на фона на икономическите проблеми на страната.

Турската лира достигна поредното си рекордно ниско ниво, като поевтиня спрямо долара до 17,04 лири за щатска единица.

Националната валута на южната ни съседка се обезцени двойно от началото на годината, което е един от най-големите спадове в стойността й през последните години.

Ако през януари доларът се търгуваше за около 7,3 лири, то миналия петък лирата вече се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

За поредния спад на лирата допринесе и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в неделя обяви, че турските власти не възнамеряват да повишават лихвения процент.

Не спират рекордните сривове на турската лира

Не спират рекордните сривове на турската лира

Очакват се решения на централната банка на Турция

На фона на спада на турската национална валута опозицията повдигна въпроса за необходимостта от предсрочни президентски и парламентарни избори. Според нея сегашното ръководство не може да се справи с икономическите проблеми на страната. Ердоган обаче изключи възможността за предсрочни избори и отсече, че те ще се проведат през 2023 г.