Сливането между германския фармацевтичен и химически гигант "Байер" и американската агрохимическа корпорация "Монсанто" може да продължи. Това обявиха от Европейската комисия, като настояха обаче, че това може да стане само при строги условия, съобщават световните информационни агенции.

Зелената светлина от страна на Европейския съюз за сделката е предмет на правила, които гарантират, че "ще има ефективна конкуренция и иновации при семената, пестицидите и цифровите земеделски пазари", изтъкна европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Брюксел разследва придобиването на "Монсанто" от "Байер"

Брюксел разследва придобиването на "Монсанто" от "Байер"

Сливането можело да ограничи конкуренцията

Вестагер допълни, че "Байер", чието седалище е в германския град Леверкузен, е поела ангажимент да се съобрази "изцяло" с опасенията на ЕС относно конкуренцията, включително обещанието да премахне съществуващите припокривания с "Монсанто" на пазарите за семена и пестициди.

Това означава, че "Байер" ще трябва да се откаже от собствеността върху някои от своите дъщерни дружества и да предприеме други мерки, за да гарантира честна конкуренция на пазара.

Без тези мерки, Вестагер заяви, че придобиването би ограничило значително конкуренцията на пазара и би възпрепятствало иновациите.

Евро НПО-та съдят "Монсанто" и агенцията за безопасност на храните на ЕС за канцерогенен пестицид

Евро НПО-та съдят "Монсанто" и агенцията за безопасност на храните на ЕС за канцерогенен пестицид

Раундъп” и подобни продукти вероятно са канцерогенни

През септември миналата година "Монсанто" прие офертата на "Байер" да плати на акционерите ѝ 46 млрд. евро (57 млрд. долара) и да поеме задължения в размер на 9 млрд. долара.

Сливането беше подложено на проверка от регулаторните органи по конкуренцията по целия свято и все още очаква одобрение от страна на регулаторните органи в САЩ.

"Мегасливането" беше разкритикувано остро от природозащитници и хуманитарни организации. "Монсанто" отдавна са хокани за ГМО продукцията си и използването на пестицида глифозат.

Активисти от "Приятели на Европа" се обърнаха с изявление до Вестагер, предупреждавайки за последиците върху околната среда при сключване на сделката

"Блокирането на това дълбоко непопулярно сливане би било голяма победа за Европейския съюз - повече от 1 млн. души призоваха еврокомисаря Маргрете Вестагер да блокира това сливане от ада", се изтъква в изявлението.