Британският премиер Дейвид Камерън за пореден път предупреди за рисковете за страната след евентуално излизане от Европейския съюз и критикува лидерите, които водят кампания за това. 

Той отново заяви намерението си да остане на поста, без значение какви ще са резултатите от допитването. 

Това заяви той в предаване на BBC само 4 дни преди референдума за членство в Съюза. 

Още в самото начало на предаването Камерън бе запитан как убийството на депутата от лейбъристите Джо Кокс се е отразило на дебатите преди вота.  Той изрази скръбта си от трагедията и представи покойната като символ на толерантност. Деликатно обаче напомни, че все още не е изяснено защо е била убита. 

На въпрос защо почти половината от гласоподавателите не са убедени в ползите от членството, според последните допитвания, премиерът отговори, че според него хората са объркани и за това "помага" и кампанията на лидери като Найджъл Фарадж, които използват страховете от имигрантите, за да влияят на общественото мнение. 

Отново застана зад позицията си, че терористични групировки като "Ислямска държава" ще имат полза от Великобритания извън ЕС, както и разцепление сред западните държави. Също така за него е важно да се чува думата на Лондон при определяне на бъдещето на Европа. 

Премиерът също така потвърди опасенията, че т.нар. Brexit ще се отрази негативно на британската икономика. Такива предвиждания са направили водещи финансови институции в страната, не само финансовото министерство, припомни той. Не искам Великобритания да се връща назад, каза още той. 

Запитан защо едновременно се бори за оставането в Съюза и в същото време смята, че Лондон може да се справи и извън него, Камерън отговори, че Великобритания ще преживее излизане от ЕС, но той иска най-доброто за страната си. 

На въпрос защо дава възможност британските поданици да решат този въпрос, след като е убеден кое е добро за кралството, той заяви, че някои въпроси са от такова значение, че избирателите трябва да решат. 

Като своя цел той заяви намерението да намали броя на имигрантите, пристигащи от или извън ЕС. Тези, които не успеят да намерят работа, ще трябва да си тръгнат. Правото на свободно придвижване на хора не може да бъде неограничено, смята той и припомни, че е предоговорил правилата за членство и е бил подкрепен от останалите страни-членки. 

По отношение на членството на Турция в ЕС, той открито обяви, че не го вижда в следващите 3 десетилетия. Такова е и мнението на експертите. Анкара има да затваря 35 преговорни глави, а до момента има само една. Ако все пак по чудо в следващите няколко години страната успее да изпълни критериите, то той няма да подкрепи членството й, но не смята, че ще се стигне до там.