Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) ще обявят споразумение за разрешаване на дълготраен търговски спор относно американските мита за стомана и алуминий. Очаква се това да се случи този уикенд, като може да е факт още в събота. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Споразумението, чиито детайли все още се финализират, ще позволи на страните от ЕС да изнасят безмитно около 3,3 милиона тона стомана годишно за Съединените щати по система от тарифни квоти.

По-високите обеми на вноса на стомана ще бъдат обект на мита, но някои стоманени продукти, които преди това са били изключени от митата на САЩ през изминалата година, ще бъдат разрешени без мита в допълнение към обемите на квотата, казаха източниците.

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия

Припомняме, че наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита (25% мито за внос на стомана и 10% за вносния алуминий) влязоха в сила през 2018 г. Тогава ЕС започна да следи вноса на алуминий, за да установи дали митата на САЩ са довели до увеличение на вноса на метала в съюза.

Европейският съюз беше сред освободените от митата на САЩ и преговаряше с администрацията на Тръмп. ЕС се зарече да отмъсти, намеквайки, че може да наложи мита върху американски продукти в замяна. 

Налагането на мита идва във време на голямо напрежение между Европа и САЩ. По-специално двете страни на Атлантика се сблъскаха през последните седмици заради решението на САЩ да се откажат от ядреното споразумение с Иран.

Преди година, САЩ наложиха мита и върху стоки от алуминий за $1,96 млрд. Митата бяха за 18 държави, включително и Германия. Министерството на търговията започна разследване през март дали 18-те държави правят дъмпинг на алуминиеви лист на американския пазар и дали четири от тях са субсидирали несправедливо износа си.

САЩ обявиха исканията си към ЕС в търговския спор за стоманата и алуминия

САЩ обявиха исканията си към ЕС в търговския спор за стоманата и алуминия

САЩ искат от Европейския съюз за постоянно да ограничи износа си