Европейският съюз (ЕС) планира да възобнови търговските преговори с Индия, прекратени през 2013 г. Целта е да облекчи зависимостта на страната от отношенията с Русия.

Това съобщи Bloomberg като цитира собствени източници.

Както отбелязва Bloomberg, общността също възнамерява да създаде Технологичен съвет, в който Индия ще стане член. Според събеседниците на агенцията задачите на този орган могат да включват обща координация по защитата на потребителските данни, общо регулиране на социалните мрежи, както и развитието на дигитализацията.

Великобритания и Индия задълбочават сътрудничеството си

Великобритания и Индия задълбочават сътрудничеството си

Двете страни засилват връзките си в сферата на сигурността

ЕС и Индия водят преговори за цялостно споразумение за свободна търговия от 2007 г., но през 2013 г. те бяха спрени поради разногласия между страните относно правата върху интелектуална собственост, информационната сигурност в ИТ компаниите и достъпа до определени стоки, например автомобили до общите пазар. Представители и на двете страни многократно са изразявали желание за възобновяване на преговорите.

По-рано индийското външно министерство съобщи, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще бъде на официално посещение в страната на 24-25 април. Както отбелязаха в индийското външно министерство, между Брюксел и Ню Делхи "е установено стратегическо партньорство, в рамките на което се разраства сътрудничеството в политическата, търговската, климатичната, цифровата и технологичната сфера". "Предстоящото посещение ще даде възможност да се обмислят стъпки за задълбочаване на многостранното партньорство с ЕС", заключават от министерството.

Според  Financial Times, ръководителят на ЕК по време на посещението си възнамерява да обсъди и европейско-индийското военно партньорство, включително съвместни предприятия в тази област. Изданието цитира неназован служител на ЕС.  

Индия се отказва от сделката с Русия за 48 хеликоптери

Индия се отказва от сделката с Русия за 48 хеликоптери

По офоциална информация не е свързано с войната в Украйна

Припомняме, че по-рано Великобритания и Индия се договориха да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и бизнеса по време на посещението в Ню Делхи на Борис Джонсън. Той заяви, че двустранното споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до октомври.

Великобритания се надява предложението ѝ за по-тесни връзки в областта на сигурността със Запада да насърчи Индия да намали своята отбранителна зависимост от Русия след нахлуването в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция". 

Усилията на Великобритания за укрепване на връзките в областта на сигурността последваха опита на САЩ от миналия месец да отдалечат Индия от Русия със собственото си предложение за повече продажби на отбрана и енергия, след като президентът Джо Байдън нарече Индия "донякъде нестабилна" в действията си срещу Русия.

Може ли Индия да изхрани света?

Може ли Индия да изхрани света?

Тревога за лоша реколта и липса на торове