Данните за глобалните продажби на оръжие придобиват особено значение на фона на войната в Украйна. Стокхолмският институт за изследване на мира (SIPRI) сравни данни за търговията с оръжия от 2017 до 2021 г. с предишния петгодишен период и установи индикация за огромно нарастване на напрежението в Европа още преди настоящата ескалация, информира "Дойче Веле"

Докато световната търговия с крупни оръжия е намаляла с 4,6%, европейските държави са увеличили покупките си на оръжие с 19%, което представлява най-голямото увеличение от всички региони на света. Питър Веземан, един от авторите на проучването на SIPRI, нарече това "тревожно натрупване на оръжия".

Иън Антъни, програмен директор на SIPRI за европейска сигурност, каза пред "Дойче веле" (ДВ), че последните данни отразяват отговора на Европа на анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. и руската агресия в региона на Донбас - още тогава съюзниците от НАТО се ангажираха да "преобърнат тенденцията на намаляване на бюджетите за отбрана "

"Това, което виждате отразено в числата сега, до голяма степен е следствие от прилагането на това решение", каза Антъни.

Същевременно продажбите на оръжие от Русия, износител номер 2 в света след САЩ, са спаднали с 26%. Това обаче може да се обясни със спад в поръчките само от две държави: Индия и Виетнам. Изследователите от SIPRI очакват Индия да възобнови значителните покупки на оръжие от Русия през следващите години.

Германия е петият по големина износител в света, но износът й на оръжие е намалял с 19% през изследвания петгодишен период. Износът на оръжие от САЩ се е увеличил с 14% за същия период от време, а този на Франция, която е трета в света в тази сфера, се е увеличил с цели 59%.

Съседите на Русия купуват американски бойни самолети

Въпреки че данните на SIPRI обхващат само периода до края на миналата година, ескалиращият конфликт между Русия и Украйна вече хвърля своята сянка. "Очевидното влошаване на отношенията между повечето европейски държави и Русия беше важен двигател на растежа на европейския внос на оръжие", пише Веземан, "особено сред държавите, които не могат напълно да задоволят нуждите си чрез собствената си отбранителна индустрия".

Оръжейните сделки също са изиграли важна роля "в трансатлантическите отношения за сигурност". Съединените щати са безспорно основният доставчик на европейците, особено на бойни самолети. Обединеното кралство, Норвегия и Холандия заедно поръчаха 71 американски изтребителя F-35. През 2020/21 г. бяха добавени още поръчки от страни, които се чувстват особено застрашени от Русия: Финландия и Полша поръчаха съответно 64 и 32 самолета F-35. Междувременно Германия поръча от Съединените щати пет противоподводни самолета P-8A.

Германия купува нови изтребители F-35

Германия купува нови изтребители F-35

Правителството в Берлин има готовност да купи до 35 броя от стелт изтребителите

Вносът на оръжие в Украйна от 2017 до 2021 г. е бил много ограничен. Ниското ниво на трансфери на оръжие към Украйна според SIPRI се обяснява отчасти с ограничените финансови ресурси на страната. Но също и поради факта, че тя разполага със собствени оръжейни производствени възможности и голям съществуващ арсенал от основни оръжия, предимно от съветско време.

Доставките на оръжия за Украйна като цяло са имали по-скоро политическо, отколкото военно значение, се посочва в доклада на SIPRI и "до февруари 2022 г. няколко от големите износители на оръжие са ограничили продажбите си за Украйна от опасения, че ще разпалят конфликта".

Това, което Украйна е закупила, са: 12 бойни дрона от Турция, 540 противотанкови ракети от САЩ, 87 бронирани превозни средства и 56 артилерийски единици от Чешката република.

Антъни очаква конфликтът в Украйна да има последствия извън търговията с оръжия през следващите години. "Войната в Украйна вече коренно промени политическо-военната география на Европа", каза той. "Вече няма никакви илюзии за сътрудничество с Русия в цялостна концепция за сигурност, както беше договорено през 90-те години. Русия не може да бъде партньор за неопределено бъдеще".

Атаката на Русия срещу Украйна също така дава право на НАТО да се откаже от предишното си уважение към Русия, каза Антъни: "НАТО сега е освободена от ангажиментите, които е поела към Русия за постоянно разполагане на големи бойни единици в тези страни".

"Резултатът от войната в Украйна ще определи къде ще бъде преначертана линията на контакт между НАТО и Русия", каза Антъни. "Но НАТО сега е освободен от обещанията, които даде на Русия за постоянното разполагане на значителни бойни сили в Централна Европа и обещанията относно конфигурацията на ядрените сили в подкрепа на разширеното възпиране."

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна
Обновена

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна

Руският президент е убеден, че страната му ще преодолее "нелегитимните санкции" на Запада