През последните три месеца турският износ за Русия е нараснал като стойност с 46% спрямо същия период на миналата година, пише британският вестник Financial Times. Развитието на търговията между Москва и Анкара със сигурност ще предизвика раздразнение на Запад, смятат авторите на статията.

През последните три месеца турският износ за Русия е нараснал като стойност с 46% в сравнение със същия период на миналата година, тъй като Анкара позволи на своите компании да запълнят нишата, създадена от напускането на западния бизнес.

От май до юли стойността на турския износ за Русия е 2,04 милиарда долара, което е с 642 милиона долара повече от същия период на миналата година. Такива данни за износа бяха предоставени от Министерството на търговията и Турския статистически институт. Само миналия месец обемът на износа за Русия в парично изражение се е увеличил със 75% в сравнение със същия период на миналата година. Ако през юли 2021 г. той беше 417 милиона долара, сега сумата му е 730 милиона.

Годишното увеличение от 313 милиона долара на износа е рекорд сред всички страни, за които Турция изнася стоки. Ако през юли миналата година делът на Русия в общия обем на турския износ беше 2,6%, то тази година той достигна 3,9%.

Този скок беше предшестван от рецесия, когато Русия започна пълномащабна настъпателна операция в Украйна в края на февруари. Общото количество все още е сравнително малко, а вносът от Русия в Турция го надвишава многократно, като лъвският дял в него са енергийни ресурси. Но самият факт, че търговията между двете страни се развива, със сигурност ще раздразни западните лидери, които не са доволни от приказките за задълбочаване на икономическото сътрудничество между Анкара и Москва.

Данните на Съюза на турските износители показват увеличение на износа за Русия на химикали, пресни плодове и зеленчуци, хранителни продукти, както и текстил, електрическо оборудване и мебели.

Четиричасовата среща между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин този месец в руския курортен град Сочи завърши с съвместно обещание за разширяване на сътрудничеството в енергетиката и търговията. Западните столици отговориха с предупреждение, че Турция може да понесе ответни мерки, ако помогне на Русия да избегне санкциите.

Членката на НАТО Турция доставя бойни дронове на Украйна, но в същото време се стреми да поддържа и задълбочава връзките си с Русия. Тя отказа да се присъедини към западните санкции, като вместо това избра "балансиран подход" към конфликта.

Западните лидери до голяма степен се примириха с факта, че Анкара няма да предприеме наказателни действия срещу Путин заради неговата специална военна операция в Украйна.

Страните-членки на ЕС обаче са все по-притеснени от процъфтяващата руско-турска търговия, опасявайки се, че Анкара ще помогне на Москва да намери заместител на европейския внос и износ. Някои държави искат от Анкара информация за отношенията й с Кремъл.

"Проучваме това", каза един западен лидер. "Не е много хубаво и не се приема добре в ЕС. Дразнещо е."

Говорител на турското министерство на търговията каза, че няма "забележителни промени" в обема на търговията с Русия. Той не отговори на запитванията, когато репортерите поискаха повече подробности.

Тази година лирата падна с една четвърт спрямо долара, но Турция, въпреки необузданата инфлация, води доста разхлабена парична политика. Сравнително евтините турски продукти помагат за увеличаване на износа. В парично изражение износът през миналия месец е с 13% по-висок от този през юли 2021 г. Продажбите в САЩ са се увеличили с 25% до 1,32 милиарда долара, според Министерството на търговията.

Някои турски лидери се радват на укрепването на търговските връзки с Русия. Министърът на транспорта Адил Караисмаилоглу написа в "Туитър", че морската търговия с автомобилни продукти се е увеличила с 58% през последните три месеца в сравнение с първите четири месеца на тази година. Според него това демонстрира "лидерството" на Турция в отварянето на морските коридори.

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

Част от компонентите на руските системи ще бъдат произведени в Турция

Санкциите на ЕС срещу Русия, въведени в седем пакета от началото на военната операция на Путин в Украйна, включват забрана за износ на модерно оборудване и технологии, като висококачествена електроника и софтуер, определени видове машини и транспортно оборудване, стоки и технологии, използвани в нефтопреработването, енергетиката и космическата индустрия.

Някои западни лидери са разтревожени, че Анкара е видяла благоприятна възможност от напускането на западни компании от Русия. Турски служители и бизнесмени са търсили такива възможности и в миналото.

"Сега, когато европейската общност намалява връзките с Русия в отговор на нейните действия срещу Украйна, е неуместно да се засилват връзките и сътрудничеството с Москва", каза външният политически и дипломатически говорител на ЕС Петер Стано.

Евентуалните наказателни мерки срещу Турция обаче се усложняват от факта, че тя е силен и влиятелен член на НАТО, а освен това почти четири милиона сирийски бежанци са разположени на нейна територия.

Западни служители признават, че способността на Ердоган да преговаря с Путин остава основен негов плюс, както се вижда от скорошна сделка за възобновяване на морските доставки на зърно от Украйна. Това беше постигнато с посредничеството на турския президент и ООН.

"Това е Турция, всички в ЕС се нуждаят от нея по една или друга причина", каза един европейски служител, който пожела да остане анонимен поради чувствителността на въпроса. "И ЕС е наясно с възможностите си. Ние не можем просто да наредим на Ердоган да следва нашите правила."

Генералният секретар на ООН разговаря със Зеленски и Ердоган в Лвов

Генералният секретар на ООН разговаря със Зеленски и Ердоган в Лвов

Ще посети и Одеса, и Истанбул