Франция трябва да "премине през период на изцеление" след седмици на бурни улични протести срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране, каза премиерът на Франция Елизабет Борн, въпреки че не предложи ясен път за излизане от политическата криза, цитира думите й Ройтерс.

Протестите, които започнаха като водено от синдикатите движение срещу оспорваната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, обединиха широко разпространен гняв срещу самия Макрон, след като той реши да не подлага законодателството на окончателно гласуване в парламента.

По-малкият брой участници в протестите в четвъртък вероятно показва, че те може би губят сила, реформата е крайно непопулярна и подчертава отслабената позиция на Макрон сега, когато той е лишен от работещо мнозинство в парламента.

154 ранени и 111 арестувани при протестите във Франция

154 ранени и 111 арестувани при протестите във Франция

Демонстрациите срещу пенсионната реформа продължават и днес

"Трябва да бъдем изключително внимателни да не насилваме процесите. Трябва да оставим нещата да си починат... Страната има нужда от успокоение", каза Борн пред Le Monde в интервю, публикувано в петък.

Макрон и неговото правителство решиха да увеличат законовата възраст за пенсиониране с две години до 64 години, за да предотвратят изпадането на пенсионната система в дълбок дефицит. Профсъюзите обаче настояват, че парите могат да бъдат намерени от другаде.

Синдикални лидери и протестиращи казват, че единственият изход от кризата е законодателството да бъде отменено - вариант, който правителството многократно отхвърля.

"Ако наистина искате успокоение, трябва да отложите тази реформа", каза Лоран Бергер, ръководител на умерения синдикат CFDT, пред телевизия BFM в петък.

Противниците на законопроекта сега очакват Конституционният съвет да се произнесе по законопроекта на 14 април. Съветът има правомощието да отмени законопроекта - или части от него - ако сметне, че нарушава конституцията, но рядко отхвърля цял законодателен акт.

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

На фона на протестите във Франция срещу плановете за по-късно пенсиониране