Лидерите на Г-7 проведоха продуктивни дискусии с Китай и Индия относно план за ограничаване на цената на руския петрол, съобщи за "Ройтерс" източник, запознат с дискусиите.

Макар че нивото на ограничението на цената за барел все още не е определено, източникът заяви, че то трябва да бъде достатъчно високо, за да стимулира Русия да продължи да произвежда петрол.

Европейският съюз ще проучи с международни партньори начини за ограничаване на енергийните цени, включително осъществимостта на въвеждане на временни тавани на цените на вноса, се посочва в един от документите от лидерската среща на Г-7, видян от "Ройтерс".

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

Русия отчита излишък за първите четири месеца на годината

Агенцията цитира свой неназован източник да казва, че това означава възможността за ценови тавани както за руския петрол, така и за руския природен газ.

И "Файненшъл таймс" писа, че членовете на Г-7 са се споразумели да проучат начини за ограничаване на енергийните разходи, включително чрез възможни тавани на цените на петрола и газа.

Споразумението, постигнато в ранните часове на третия ден от срещата на върха на Г-7, следва нарастващото разочарование сред западните държави, че наложеното от тях ембарго върху руския петрол има обратен ефект, свързан с повишаването на глобалната цена на суровия петрол.

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Решението дестабилизирало енергийните пазари

Това пък доведе до ситуация, в която Москва в крайна сметка печели повече валута от петролния си износ за военната си инвазия в Украйна и в същото време растящите енергийни цени спомагат за стимулиране на глобалната инфлация.

Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако един изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират с изискване руският петрол да се продава за определена максимална цена.