Гърция предложи общоевропейски механизъм за обезпечаване срещу резки колебания в цените на газа, за да помогне на домакинствата да се справят с нарастващите цени на енергията в целия блок, информира "Ройтерс".

Цените на газа се повишиха сериозно досега тази година, докато световните икономики се възстановяват от пандемията от коронавируса, а глобалното търсене се покачва много по-бързо от предлагането.

Лидерите на ЕС ще обсъдят тази седмица дали ръстът на цените на енергията изисква координиран отговор.

Няма таван за цената на газа в Европа

Няма таван за цената на газа в Европа

Запасите от газ в европейските хранилища към края на септември 2021 г. остават на най-ниското си ниво от много години

В съвместно писмо до ръководителя на финансовите министри на еврозоната Пашал Донахю, министрите на финансите и енергетиката на Гърция призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на общоевропейски фонд за обезпечаване срещу скокове на цените на газа.

Механизмът може да черпи средства от авансови плащания на квоти за въглеродни емисии, които биха били разпределени на страните от ЕС въз основа на тяхното отопление и консумация на енергия и на техния брутен вътрешен продукт на глава от населението, уточниха в съвместното писмо гръцкият финансов министър Христос Стайкурас и енергийният министър Костас Скрекас.

Гръцкото предложение включва също търг за допълнителни квоти за въглеродни емисии чрез системата на ЕС за търговия с емисии, което би довело до допълнителни приходи за страните от ЕС, за да им помогне да финансират компенсационни схеми за потребителите през зимния сезон.

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Очаква се сериозен инфлационен натиск през следващите месеци

"Безпрецедентният скок в цените на газа, а оттам и в цените на електроенергията, е голямо предизвикателство за всички страни членки на ЕС, което не може да бъде разрешено единствено на национално ниво", се посочва в писмото.

Гърция подчерта, че европейските потребители могат да се изправят пред допълнителни разходи за енергия от 100 млрд. евро през предстоящата зима.

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят по-късно през октомври идеята за създаване на стратегически газов резерв на ЕС и отделянето на цените на електроенергията от цените на газа, уточни по-рано днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

ЕК да провери за манипулация на пазара, а "Газпром" успокоява ЕС, че може да му достави газ за зимата