Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис потвърди в сряда, че страната му ще поднови програмата си за търсене на газ на запад и югозапад от Крит и Йонийско море, като част стремежа си да се освободи от зависимостта си от руския природен газ, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

"Вниманието ни ще се върне към потенциалните вътрешни газови находища на запад и на юг от Крит и в Йонийско море. Трябва преди всичко да знаем какви потенциални резерви имаме и дали те са икономически жизнеспособни", каза той пред депутатите по време на представянето на правителствен план за диверсификация на енергийния микс на страната.

Планът, каза той, включва увеличаване на вътрешните възобновяеми енергийни източници, проучване на всякакви газови находища и междусистемни връзки, договорени с други страни, като тази, стартирана с Египет.

Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Премиерът ще инспектира изграждането на участъка в района на Стара Загора

Тези решения "са гръбнакът на нашия бъдещ национален енергиен микс", добави той.

Гърция внася около 40% от газа си от Русия и има договори с Азербайджан и Алжир. Самата тя не произвежда газ и всички усилия за проучване на газ и нефт на територията й са в застой през последните години поради по-ниските цени на петрола.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно отказване от руските енергоизточници до 2030 г.

По време на срещата на евролидерите във Версай председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви още по-амбициозен план съгласно който от 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ и петрол. В "Туитър" тя обяви, че ще предложи план в тази насока в средата на май.

Във връзка с приемането на Декларацията от Версай в сряда Европейската комисия представи идеи за съвместни европейски действия за справяне с причините за проблемите на пазара на газ и за гарантиране на доставките на разумни цени за следващата зима и за по-дълъг период.

Очаква се лидерите на страните от ЕС да продължат обсъждането на тези варианти на заседанието на Европейския съвет тази седмица.

Комисията представи законодателно предложение, с което се въвежда задължение за равнище на съхранение на газ от минимум 80% в европейските газохранилища за следващата зима, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки, което да нарасне до 90% за следващите години.

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Трансадриатическият газопровод достигна пълна мощност