Гръцкото правителство започва тежки преговори с частните кредитори за постигането на споразумение за отписване на част от гръцкия дълг. Това е изискването на Европейската комисия, за да може страната да подпише договор за нов заем, информира money.bg.

Представители на МВФ, Германия и Гърция заявиха, че може да се стигне до задължително отписване на 80% от дълга. Банкери се опасяват, че това може да доведе до нестабилност както в Гърция, така и в еврозоната заради възможни съдебни спорове от страна на частни кредитори.

Говорителят на ЕК Оливие Байи отбеляза, че преговорите между правителството в Атина и Тройката ще бъдат подновени в средата на януари, като изрази надежда, че те ще приключат възможно най-скоро.

Гърция трябва да подпише договор за втория спасителен заем, обещан от еврозоната в края на октомври. Той е в размер на 130 млрд. евро и е до 2015 година. Атина се надява преговорите с частните кредитори за доброволно участие в отписването на част от дълга да донесат намаление от 100 млрд. евро.